PRESTASJON: Video fra Defi Wind Superstar hvor Helle ble nest best. Hun blir intervjuet 9 minutter inn i filmen.

Helle Oppedal satser fullt 2022

Den unge windsurferen er helt i verdenseliten i brettseiling med foil, og satser både i World Cup og mot OL.

Publisert Sist oppdatert

Frem til nå har brettseilerne i PWA, en profesjonell windsurfing serie hatt få seilere som også satser mot OL i windsurfing. Under PWA kan seilerne selv velge utstyret, og disiplinene er langt mer dynamisk enn ol-klassen i brettseiling hvor det har blitt brukt RS:X, et brett få brettseilere har vært begeistret for. Under OL i 2024 vil det bli brukt iQfoil, et brett mer likt det som brukes i PWA.

Planene for neste år er å gå all in for både IQfoil (OL gren) og PWA, forteller Oppedal til SEILmagasinet.

Helle Oppedal er ranket som nummer 12 i iQfoil på World Sailings ranking i november.

TALLENT: Helle Oppedal ble nummer to sammenlagt i PWA, og er ranket som 12 hos World Sailing. Hun er også tatt ut på landslaget for 2022.

Helt i toppen

19 år gamle Helle Oppedal ble i forrige uke hedret med andreplass i klassen foil i PWA. Den avsluttende runden i Frankrike ble det ikke gjennomført noen seilaser i denne klassen på grunn av lite vind, så da telte resultatene i Israel og Kroatia i sommer. Oppedal ble beste junior.

I november deltok også det unge talentet i Defi Wind Superstar, en spesiell regatta med felles harestart for alle deltagerne. Her var hele verdenseliten på plass, og Helle ledet helt frem til siste dag. Regattaen ble avsluttet med en hardvindsrunde hvor seilerne med finne, fremfor foil, hadde en fordel.

Satset på foil

I år var det egen klasse for foil i PWA. Til neste år blir denne klassen slått sammen med slalom. Det har herrene alt gjort. Da kan seilerne velge om de vil seile med finne eller foil. Frem til nå har oppfatningen vært at foil er lønnsomt i lett vind, mens finne gir høyere toppfart, og er lønnsomt når det blåser mye.

Under World Cup i Israel i sommer ble denne oppfatningen justert. Da overrasket franskammen Nicolas Goyard med å vinne med foil i sterk vind. Han brukte en ny type foil som var egnet for langt høyere hastigheter, og med denne, så mistet han nesten ingen fart i jibbene. Dette er en strategi Oppedal vil følge.

– Jeg kommer kun til å fokusere på foil siden jeg har troen på at det er foil som er fremtiden, forteller hun til SEILmagasinet.

FLYR: Bilde av Helle Oppedal fra Defi Wind hvor hun fikk vist sine ferdigheter på foil.