RASEST: «Raa Glede» var raskest til Skagen i fjor, men vil i år bli truet av Open 60 «Galactica Viking»

Drømmeforhold for Skagenfarere

200 båter deltar i årets HH Skagen Race med start i kveld.

Publisert Sist oppdatert
MEDVIND: Natt til torsdag er det vind ra nord langs svenskekysten.

Sol og behaglig vind er meldt for seilasen til Skagen. Nytt i år er at det er tre starter. Den vanlige fra Åsgårdstrand, samt en start fra Marstrand i Sverige, og en fra Kristiansand.

Starten i Kristiansand går utenfor havnen, deretter rundt Grønningen fyr, rundt Hesnesbregen og så til Skagen. Fra Marstrand går starten går fra den sørlige innseilingen til Marstrand, deretter rundt Hätteberget, ned til Kummelbanke nordøst av Læsø deretter rundt Skramjas Ungars vestmerke og til Skagen.

Seilasen fra Åsgårdstrand er lengst på ca 110 nm, fra Marstrand er det noen nautiske mil kortere, mens seilasen fra Kristiansand er rundt 100 nm i luftlinje.

Kryss-lens-kryss

Ut fra Åsgårdstrand i kveld skal det være vind fra syd-sydvest 6 m/s som minker, og dreier mot vest utover kvelden. Det betyr motvind ut fra start, men båtene vil sannsynligvis stå opp kysten sydover på styrbord halser. Etter hvert blir det slør, og så lens. Ved Väderöarna ved soloppgang vil det blåse 8 m/s fra nor, nordvest, men dreie tilbale til vest utover dagen. Vinden vil da minke til ca 5 m/s.

Middag (Midt på dagen) torsdag står vinden fra vest, som vil gi kryss for de mindre båtene som ikke er fremme.

Flest fra Åsgårstrand

Av de 200 påmeldte båtene seiler syv båter fra Kristiansand og tre båter fra Marstrand. En av båtene fra Sverige seiler solo. Også i HH Skagen Race er det en turglede-klasse. Her seiler det 10 fra Åsgårdstrand og to fra Kristiansand. Disse båtene blir sporet. Turglededeltagerne skal starte mellom kl 0900 og 17.00 i dag.  I fjor var det 140 båter til start. Regatten har en god vekst. I år er starten tre uker senere. 

Du følger trackingen her.

 

 

 

 

 

BANER: Skagen Race starter fra tre steder, Åsgårdstrand, Marstrand og Kristiansand.