HELLY HANSEN SKAGEN RACE 2017

PIXELINE: Etter en stund onsdag kveld kunne mannskapet om bord i PIXELINE sette spinnakeren.
PIXELINE: Etter en stund onsdag kveld kunne mannskapet om bord i PIXELINE sette spinnakeren.

Spinnaker-seilas i hele natt

Den meldte nordavinden kom etter hvert og fylte spinnakrene til hele feltet på vei ned langs svenskekysten.

Publisert Sist oppdatert

Etter at deltagerne i Helly Hansen Skagen Race hadde måttet legge ut fra Åsgårdstrand på kryss på sønnavind, dreide vinden over til nord ut over kvelden. Men først fikk seilerne en periode med vindstille, før vinden satte seg med nordlig retning og spinnakrene kunne settes.

– Vi fikk vindstilla da vi var omtrent ved Hollænderboen, og den vridde over til nord da vi hadde Store-Færder omtrent tvers, forteller Asbjørn J. Thorup om bord i X-442-en «Pixeline» med Henning Hansen fra Drammen som skipper.

Fem mil fra runding

Han beretter at de i dag morges kl 07:00 lå ca. fem nautiske mil nord for Sørgrundsberget, rundingsbøyen som i år skal rundes i stedet for Brofjordens Angörning. Der suste de av sted med 7–10 knops fart for spinnaker.

– Hvordan vi ligger an, har vi ingen aning om. Vi ser mange båter rundt oss, men aner ikke hvem de er, sier Thorup.

Vinden er varslet å skulle dreie gradvis over mot nordvest og videre mot vest i løpet av dagen. Det betyr at den siste etappen fra Sørgrundsberget og over til Skagen vil bli skarpere og skarpere.

Se startlisten

Første båt i mål

Første båt i den nye klassen Turglede er allerede i mål. Det var båten «Tobo» fra Christianssands Seilforening med Bernt Omdal som skipper. De hadde startet fra Kristiansand, som er et nytt alternativ i år. De kunne starte når de ville før kl 17:00 på onsdag.

Båt nummer to til å komme til Skagen, var, ifølge TracTracs tracking, Erik Toftenes fra Asker i Luffe 43-en «Lufelia».

– Det er en herlig følelse å kunne ligge helt innerst i Skagen havn. Det har jeg aldri gjort før, ler Erik Toftenes på telefonen til SEILmagasinet. Både vi og båten fra Kristiansand tok målbåten her i Skagen på senga, for de trodde åpenbart ikke vi kom så fort.

– Vi hadde en strålende seilas. Vi startet klokka 11:00 fra Åsgårdstrand og akkurat da kom solgangsbrisen og vi seilte på den helt til vi kom ned til Sørgrundsberget. Der hadde vi 20 minutter vindstille før nordavinden kom og vi kunne seile over til Skagen. Varmere i været ble de også etter hvert. Dette har utvilsomt vært en av de finste Skagen Race-ne jeg har seilt, sier Toftenes.

Følg Turglede-trackingen