PLAST I HAVET: Plast i havet er en trussel for dyrelivet – og i neste omgang for alle mennesker. At havet funker, er fundamentalt.

Seilforbundet er blant de beste

Norges Seilforbund er en av landets beste organisasjoner til å samle inn penger til TV-aksjonen «Et hav av muligheter». Men så handler innsamlingen da også om å ta vare på havet.

Publisert Sist oppdatert

– Det er jo utrolig hyggelig at så mange seilere har engasjert seg og åpnet lommeboka for å bidra til å redde havet. Nå må vi bare stå på for å bli aller best «i klassen», sier en konkurranseklar Thomas Nilsson i Norges Seilforbund.

Han er leder for forbundets miljøengasjement, Hold havet rent.

FANTASTISK: – Det er utrolig hyggelig at så mange seilere støtter NSFs initiativ overfor TV-aksjonen, sier Thomas Nilsson

Selv om den publikumsrettede TV-aksjonen på NRK først finner sted førstkommende søndag 18. oktober, er aksjonen allerede i full gang og har vært det i en drøy uke. I motsetning til i alle tidligere år hvor bøssebærer går land og strand rundt for å samle inn penger, foregår innsamlingen i år digitalt ved hjelp av digitale sparebøsser.

Norges Seilforbund har opprettet den digitale innsamlingsbøssen «WWF 2020 -Hold havet rent», og i skrivende stund inneholder den nå 51 250 kroner. Det plasserer seilforbundet på 3. plass over de organisasjonene som har samlet inn mest penger. På de to plassene foran Norges Seilforbund ligger Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag. Ingen andre særforbund er inne på listen.

– Vi oppfordrer alle til å putte et beløp på bøssa vår. Pengene går uavkortet til arbeidet med å befri havet for all plasten som forsøpler og truer dyrelivet – og dermed også oss mennesker, sier Thomas Nilsson.

I morgen, onsdag, stiller han på Oslo Børs for må være med på arbeidslivets dugnadsinnsats for TV-aksjonen. Der vil det sitte et helt korps av folk som vil ringe rundt til næringslivet.

En dag med 35 knop

Et annet initiativ som er tatt for å samle inn penger til TV-aksjonen står «Xela Racing» bak. De auksjonerer bort en tur for fire personer om bord i GC 32-katamaranen sin. « Dette er en opplevelse du sent vil glemme. Det er noe spektakulært ved å fly over vannet i 35 knop (70km/t) mens sjøsprut pisker deg i ansiktet og du hører mannskapet puste og pese rundt ørene dine», skriver de om opplevelsen.

Høyeste bud i skrivende stund lyder på 3100 kroner. Gjennomføringen av turen skal skje i 2021.

AUKSJON: Du kan by på en luftig og minnerik tur for fire gjennom om bord i GC 32-katamaranen «Xela Racing». Beløpet turen blir solgt for, går til TV-aksjonen.

Til bekjempelse av plastforsøpling

De innsamlede pengene i årets TV-aksjon går i år til det arbeidet Verdens Naturfond (WWF) gjør for å bekjempe plast i havet, og midlene skal brukes der problemet er størst.

«En fjerdedel av plasten i havet kommer fra Sørøst-Asia. Derfor er TV-aksjonsmidlene øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand», skriver WWF, og forklarer videre hvordan de skal gå frem:

«Årets TV-aksjon skal bekjempe plast i havet gjennom å etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer for mer enn 900 000 mennesker. I samarbeid med lokalbefolkning, myndigheter og næringsliv skal vi redusere utslipp av plast til elver og hav med 7000 tonn årlig. Vi skal samle inn og resirkulere søppel som i dag ender opp i naturen, redusere bruken av unødvendig plast og jobbe for at beslutningstakere forplikter seg til å nå WWFs mål om null plast på avveie i 2030.»