START: Fint driv ut fra start for de første båtene med vind fra vest.
START: Fint driv ut fra start for de første båtene med vind fra vest.

Hollenderbåtene driver sydover

Vinder forsvant under starten, men kommer tilbake.

Publisert Sist oppdatert
LETT: «Karma Police» er en av båtene som glir lett i lite vind.
LETT: «Karma Police» er en av båtene som glir lett i lite vind.

221 båter ble den endelige påmeldingslisten til Hollenderseilasen. Første start gikk klokken 0900, og da var det ett pent trekk fra vest. 

– Det var friskere i starten, men nå minner sjøen mer som ett speil, forteller Lars Erik Wilhelmsen i startbåten. De største båtene startet sist, og har klumpet seg sammen i en klynge som driver sydover. 

Lavt tempo

– De virker som om det er utgående strøm, fordi feltet beveger seg utover, uten å ha vind i seilene, sier Wilhelmsen.

I følge Marine Traffic, seiler båtene i fart mellom null og to knop. X-35 «Passetempo» nærmer seg Gullholmen i 0,2 knop som blant de første båtene. Båten seiler i turklassen. Hastighetene er høyere for båtene lengre nord for øyeblikket. Båtene seiler fortsatt med vestlig vind, med kurs rett mot målet. 

Væromslag

– Over oss er det knall blå himmel, men det ligger skyer lengre sør, forteller Wilhelmsen. Det skal komme vind fra sør, og Wilhelmsen mener den vil komme med skyene. I så fall vil vinden komme først på østsiden av fjorden. Prognosene sier at viden skal nå komme fra sør, og øke opp til 8 m/s ved Hollenderbåen, som er rundingsmerket. Vinden vil deretter løye til 6 m/s utover kvelden. 

Hvem får vinden først

Det er helt klart en fordel med en tidlig start, noe som gir shorthandedseilerne en fordel. Det er også en fordel med en båt med gode  lettvindsegenskaper. Ett stort sløreseil for skarpe vinkler, som en Code 0 gir uttelling på dager som dette. 

«Kraftkar», Elan 400, har kommet godt ut. Båten seiler shorthandklassen. 

Ut fra Marine Traffic virker det som at båtene lengst nor har fått vinden rett i mot, mens båtene lengre ut har mindre vind, men fremdeles er på slør. 

 

AIS: Trackingen viser lav fart på feltet som ligger vest for Jeløya.
AIS: Trackingen viser lav fart på feltet som ligger vest for Jeløya.