Trofeo S.A.SR Princesa Sofia IBEROSTAR

Verdenseliten på plass

Regattaen på Palma 29. mars – 6. april vil vise hvor seilerne står i et førolympisk år.

Publisert Sist oppdatert
Trofeo S.A.R Princesa Sofia IBEROSTAR
Trofeo S.A.R Princesa Sofia IBEROSTAR

49erFX og 49er

I 49erFX stiller hele verdenseliten og blant de ti topprangerte lagene mangler bare New Zealands Maloney/Meach. Helene Næss og Marie Rønningen er rangert som nummer syv og er å regne blant favorittene. Det er påmeldt 70 båter i denne klassen, blant dem regjerende OL-vinnere Martine Grael og Kahene Kunze.

En treningsregatta på Mallorca for to uker siden viste at våre to 49er-lag, Mads og Tomas Mathisen samt FX-jentene er på rett vei.

Guttene hadde en fin åpning på regattaen, mens jentene seilte seg oppover på resultatlitene, avsluttet sterkt og endte på en finfin 5. plass sammenlagt. Gutta ble 19 i et felt med seilere de normalt har ligget langt bak.

 – Vi har fått en skikkelig boost på selvtilliten og har fått masse oppmerksomhet. Vi fikk det beste resultatet vi har fått i et så hardt felt, sier Mathisen-brødrene.

– Vi merker at vi må trene på gullfelt-seiling, for vi slet med startene i dag. Men det er veldig deilig at båtfarten er bra. Lagene har trent for full de siste ukene og har som mål å komme videre til gullfinale.

Laser standard

En annen klasse der det er forventninger til den norske seileren er i Laser, der den overlegne vinneren av verdenscupregattaen i Miami, Hermann Tomasgaard stiller i et felt med nærmere 200 lasere. Etter triumfen i Miami spratt Tomasgaard opp fra 11. til 6. plass på verdensrankingen. Nordmannen har brukt tiden siden Miami godt og er den største favoritten i klassen, selv om Robert Scheidt igjen gjør comeback i klassen han har vunnet OL-gull og mange internasjonale mesterskap.

Finnjolle

Finnjolleklassen skal seile sitt siste OL i Tokyo i 2020, men båten som har vært seilt i alle OL siden 1952 er i dag mer populær enn noensinne. Nærmere 90 båter stiller til start, blant dem Anders Pedersen fra Drøbak som ennå ikke har kvalifisert Norge til OL.

Han skal være med å kjempe om en av de fire plassen under EM Athen 10.–18. mai og får sin siste sjanse i verdenscupregattaen i Genoa i april neste år. Pedersen er rangert 12 i verden og bruker regattaen i Mallorca til å være best mulig forberedt til EM.

Laser Radial

I et felt på over hundre båter stiller to norsk seilere, Line Flem Høst (rangert 30) og Caroline Sofia Rosmo (96). Flem Høst har vist at hun kan prestere store ting, men har til nå vært for ujevn til å vinne regattaer. Rosmo er fremdeles junior og ung og lovende. Det blir spennende å se hva disse kan prestere i sesongåpningen. 

Nacra17

I et sterkt felt, der O- vinnerne fra 2018, Santiago Lange og Cecilia Carranza Saroli, er på plass, stiller Norge med to lag. Mathias Mollatt, som har vært langtidsskadd i skulderen, er endelig er på plass med makkeren, Tiri Bue. Det andre norske paret, Nicholas Fadler Martines og Martine Steller Mortensen, venter på et skikkelig gjennombrudd. Kanskje kommer det her?

Ingen norske brettseilere har valgt å ta turen til Palma denne uken.

Mads og Thomas Mathisen i fullt driv.
Mads og Thomas Mathisen i fullt driv.
Hermann Tomasgaard. Arkivbilde fra 2014.
Hermann Tomasgaard. Arkivbilde fra 2014.
Anders Pedersen er med i toppen.
Anders Pedersen er med i toppen.