Hugo Boss i mål på 7. plass

Omstendighetene rundt starten og det faktum at åtte dager gikk tapt til seil- og riggreparasjoner gjør Wouter Verbraak og Andy Meiklejohn shorthanded debut bemerkelsesverdig.

Publisert

Gjensynsglede i Barcelona. Fra venstre Nicklas, Wouter, Kristine, Andy og kone.

Andy Meiklejohn (NZL) og Bygdøybeboeren Wouter Verbraak (NED) ombord på «Hugo Boss» gikk i mål såvidt over midnatt idag morges, kl. 00 49 23 lokal tid og tok dermed 7. plassen av 14 startende i Barcelona World Race.

«Hugo Boss'» utseilte tid på den 25,200 nm distansen var 111 dager 10 timer 49 minutter, tilsvarende en snittfart på 9,42 knop. Reell utseilt distanse var imidlertid 29.246 nm, som tilsvarte 10,93 knop.

For den Kiwi-Hollandske duoen som seilte båten sammen for første gang 24 timer før start, med Verbraak som erstatning for Alex Thomson som  måtte under kniven for en blindtarmoperasjon to dager før start, er 7. plassen et bra resultat. De hadde aldri tidligere seilt sammen ombord på IMOCA 60 klassens størst riggede båt før start, og usikkerhet knyttet til om Thomson skulle gå ombord på Kanariøyene gjorde at de lenge så bakerst i feltet.

Fra de passerte Kapp det Gode Håp til Cape Leuwin var «Hugo Boss» feltets raskeste og seilte seg opp til 7. plass, for senere å miste denne plasseringen etter å ha stoppet på Falkland i åtte dager for å reparere seil og rigg.

Vi har akkurat snakket med Wouter som har hatt en god natts søvn etter at avslutning ble i det friskeste laget. Kraftig vind og høy sjø utenfor Barcelona forhindret målbåten å gå ut i natt, og laget måtte seile til havn der de ble mottatt av arrangørene.

Både sønnen Nicholas, kona Kristine og prosjekteier Alex Thomson var på plass for å ta imot, og etter selv å ha tatt imot en av konkurrentene i ettermiddag og en middag med laget, setter familien Verbraak kursen mot Oslo imorgen, før Wouter returnerer til Barcelona om to uker til premieseremonien for regattaen.

Wouter sier til Seilas at han var mest fornøyd med hvordan han og Andy Meiklejohn  fungerte sammen som lag, og aldri tapte av syne hvor priviligerte de var som fikk oppleve Barcelona World Race, som på kort tid er blitt en av havseilernes klassikere, på linje med Volvo Ocean Race og Vendée Globe. Det har vært en vanskelig seilas der plasseringen i forhold til lavtrykk har vært utslagsgivende i forhold til posisjoner og avstand til båtene foran og bak i feltet.

Det største problemer har vært seilgarderoben fra Doyle som designmessig har vært på høyden, men med store delamineringsproblemer. «Hugo Boss» måtte stoppe igjen ved Kanariøyene for å foreta de siste seilreparasjonene.

Wouter skal nå legge videre planer i fred og ro og sammen med fru Kristine som også er partner og markedsansvarlig i seilfirmaet de to har sammen. - Det er mange muligheter som byr seg nå, og blant annet er det aktuelt å fortsette samarbeidet med Alex Thomsons team, sier han.

Han trodde ikke han var sliten etter regattaen før han fikk se seg selv i speilet idag morges. Der møtte ham et dradd, furet og værbitt fjes. - Det skal bli godt å komme hjem til et liv på landjorden, sier Wouter som håper å få med seg slutten av påsken i den norske fjellheimen.