Veivalget Uke 49-2012

Hvilket respitt-system bør Norge ha?

Hvilket respitt-system bør Norge ha?

Gi ditt råd til NORLYS og Norges Seilforbund før de skal velge fremtidig system.

Publisert Sist oppdatert

12. desember avholder klasseklubben NORLYS ekstraordinært årsmøte, og der skal det taes stilling til hvilket respittsystem man vil gå inn for i Norge i fremtiden. Valget synes å stå imellom fire alternativer:

  1. Beholde nåværende LYS-system
  2. Det svenske SRS-systemet
  3. Dansk Handikap (DH-regelen)
  4. En variant av ORC Club – ORC «LYS»

BEHOLDE LYS. NORLYS fikk på sitt foregående årsmøte i oppdrag å utrede alternative respitt-systemer som alternativ til det LYS-systemet som man anvender i dag. Systemet var opprinnelig helt og holdent et empirisk system, hvilket betyr at statistiske regatta-resultater ble benyttet til å justere LYS-tallene over tid. Ganske fort dukket behovet får å sette et LYS-tall på båter og båttyper man ikke hadde statistikk, og opp igjennom årene har det utviklet seg en slags systematisk skjønnsvurdering av båtene som skal gis LYS-tall. Der står systemet i dag.

VELGE SVENSK. Det svenske SRS-systemet er en svensk videreutvikling av det samme opprinnelige LYS-systemet. Dersom en standardbåt det ikke er gjort noen endringer med fins i SRS-systemets tabell, kan båten seile med dette SRS-tallet i regattaer uten at det kreves noen form for måling av båten. Er det gjort endringer som avviker fra standard-normen, må båten måles. Tallet båten får, beregnes utifra en formel.

VELGE DANSK. Dansk Handikap er en videreutvikling av Scandicap-regelen som var populær i Norge før LYS-systemet gjorde sitt inntog. Alle båter må måles i dette systemet, og båtene får flere måltall som anvendes etter type regatta og værforhold.

VELGE INTERNASJONALT. ORC-alternativet går ut på å importere hele den norske LYS-databasen inn i ORCs database. Denne databasen inneholder standardtall for flere tusen båtmodeller, og det er disse dataene de norske båtene vil bli matchet mot. Ut av denne matchingen vil de få justerte LYS-tall basert på formlene til ORC. Noen båter vil kunne beholde det tallet de har i dag – andre vil få justerte tall opp eller ned.

Dette er i korte trekk de fire variantene, og spørsmålet er hva du vil foretrekke at valget blir. Benytt stemmen din og si din mening i Veivalget denne uken!

Les mer om de ulike systemene

Les mer på NORLYS’ hjemmeside

Les debattinnlegg i saken