Høringsfristen går ut i dag

Hvordan skal seilforbundet skaffe 1,6 mill. kroner?

Hvordan skal seilforbundet skaffe 1,6 mill. kroner?

I dag går seilforeningenes frist ut for å si hva de mener om de tre forslagene til fremtidig lisens og kontingent som er blitt presentert.

Publisert Sist oppdatert

Da seiltinget besluttet å innføre lisens for seiling som en prøveordning for 2010, viste beregningsgrunnlaget at den skulle innbringe 1 615 000 kroner i forbundskassen. Dette ble også reflektert i budsjettet, men dette har vist seg å være for optimistisk. Så mange penger innbragte lisensordningen i 2010 ikke – og forbundets aktivitet har måttet reduseres deretter.

AKTIVITET LIKEVEL. – Jeg er glad for at vi til tross for dette har klart å kunne gi brede grupper av våre medlemmer et høyst fortjent tilbud gjennom de populære NORsteam-kursene for elementær regattaseiling for tur/hav hvor allerede så mange som 500 personer i store deler av landet har deltatt, skriver NSFs president, Peter L. Larsen, i følgeskrivet til de tre forslagene som er sendt ut til høring.

EN HALV MILLION. De totale lisensinntektene for 2010 ble kr 529 120. Til fratrekk kommer en engangsutgift til datasystemet som håndterer lisensordningen på ca. kr 280 000. I tillegg har NSF estimert ca. kr 100 000 i administrasjonskostnader.

Kr 123 590 kom fra personlige lisenser, kr 415 930 kom fra startlisenser. I alt ble det innløst 2340 lisenser.

DOBBELT VIKTIG. Norges Seilforbund trenger inntekter for å kunne drive sin virksomhet, og det seilforbundet klarer å innhente selv, gir seg dobbelt utslag ved at egeninntekten reflekterer størrelsen på statlig støtte. «Dersom egenandelen over tid reduseres, vil statlig støtte også reduseres», heter det i høringsdokumentet.

TRE FORSLAG. De tre forslagene som er sendt ut på høring og som seilforeningene har uttalt seg om, er basert på at inntekten skal være kr 1,6 mill. kroner, og de er kort oppsummert som følger:

Forslag 1: Øke satser, øke foreningskontingenten kontingent

Intensjonen i dette forslaget er å stimulere til at flere tegner årslisens enn tilfellet har vært i 2010. Derfor er satsene på årslisens forsiktig økt, mens engangslisensene er satt kraftig opp. Det er tatt utgangspunkt i at det vil bli tegnet 2610 lisenser. Dette vil innbringe 854 900 kroner. For å nå de ønskete 1,6 mill kroner, innebærer det at kontingenten seilforeningene må betale NSF for hvert medlem de har, må økes med 25 kroner – fra kr 60 til kr 85.

Forslag 2: Opprette personlig lisens og avvikle startlisens

I dette forslaget vil man utvide gruppen som må løse personlig lisens til også å innbefatte alle som seiler NM – uansett klasse. Personlig lisens settes i dette forslaget til kr 400 for seniorer, kr 300 for juniorer og kr 150 for engangslisens. Hele systemet med startlisenser for tur-/havseilere avvikles. Beregninger viser at dette vil innbringe kr 406 000, hvilket betyr at foreningskontingenten må økes fra kr 60 til kr 100 per medlem for at målsettingen om 1,6 mill kroner skal nås.

Forslag 3: Fjerne lisens og øke foreningskontingenten

Beslutter man å fjerne hele lisensordningen, må foreningskontingenten økes til kr 115 per seniormedlem og kr 100 per juniormedlem. Dette innebærer i praksis at alle som er medlem av en seilforening, vil få et påslag på medlemskontingenten sin.

ENDELIG FORSLAG PÅ SEILTINGET. – Det er selvfølgelig mulighet for å presentere andre alternativer, vi har valgt disse som et utgangspunkt for diskusjonen, skrives det i høringsnotatet.

Det som nå skjer er at styret i NSF skal gjennomgå alle svarene og synspunktene de har fått inn, hvoretter hele prosessen til slutt vil ende opp med et forslag til seiltinget i mars.