I dag starter Jacques Vabre

To manns regattaen til Brasil er et gigantarrangement som suger til seg sponsorer og proffe seilere. Spesielt IMOCA (Open 60) klassen blir kampen om seileren tøff.

Publisert

Det vil være 60 båter på startlinjen ved Le Havre i dag med kurs mot Bahia i Brasil. I dag starter enskrogsklasene, Open 60 og Open 40 og i morgen flerskrogsbåtene på 50 og 60 fot. Dette er den åttende gangen Jacques Vabre arrangeres som går annen hvert år-

Flere utlendinger

De franske singlehand og dobbelhand regattaene har i alle år vært sære franske regattaer betalt av sponsorer for det lokale franske markedet. Denne gangen er det hele 19 utenlandske lag med en eller to ikke franske om bord.

Tøft i Open 60

Aldri før har det litt bygget så mange nye Open 60 båter som i år. Noen har blitt bygget til Barcelona World Race som starter om 8 dager (søndag 11 november), men de fleste for Vendee Globe som starter til neste år. I denne klassen stiller 17 båter hvor syv av dem er ikke franske. Det blir spesielt spennende å se hvordan de ny bygde båtene vil gå. Ecover med Mike Golding som skipper har nettopp blitt satt på vannet. De andre nye båtene er Groupe Bel

(de Pavant / Col), Generali (Elies / Audigane), Foncia (Desjoyeaux / Le Borgne), Gitana Eighty (Peyron / Levaillant), Safran (Guillemot / Caudrelier), Brit Air (Le Cléac'h / Troussel). Pindar har trukket seg fra start etter ha mistet masten for andre gang for kort tid siden.

Amatørklasse med proffer

Open 40 klassen er ment som en amatørklasse men også her stiller det proffe lag betalt av sponsorer. 12 av hele 30 startene båter har proffe lag. 18 av båtene er nybygde. Favoritter er Fujifilm, Giovanni Soldini, Dominic Vittet, Tanguy de Lamotte, Vecteur Plus og Appart City.

Få flerskrogsbåter

Tidligere var det flerskrogsbåtene som fikk mest oppmerksomhet. I år stiller det kun fem båter i den største klassen på 60-fot. Ulykker og havarier har satt en stopper for klassen. Det stiller også åtte 50-fots trimaraner.

To uker

Ruten for enskrogsbåter er 4340 nm. Rekorden holder Virbac-Paprec som ble satt for to år siden. Den lyder på 13 dager, 9 timer og 19 minutter. Båten holdt en snittfart på 13,51 knop. Trimaranen Banque Populaire har rekorden for flerskrogs båter med en snittfart på 15,37 knop. Flerskrogbåten seiler en lengre rute.

Du kan følge regattaen her

Powered by Labrador CMS