«Idec» kullseilte

Bare syv timer etter at den 100 fot store trimaranen med den franske seilerlegenden Francis Joyon ombord, hadde lagt ut på transatlantisk rekordforsøk, tippet båten rundt i en vindbyge.

Publisert

Francis Joyon måtte ut det kalde Atlanterhavet og tilbragte natten skrevs over bunnen med lommelykt for å unngå å bi nedrent av skipstrafikken, men han er uskadd og er nå nne i skriget mens han avventer å bli plukket opp av en slepebåt

Joyon passerte Ambrose Light 00:08:10 GMT mandag morgen. Da båten gikk rundt hadde den seilt i 25 knops vind fra sør da en kraftig vindbyge vippet båten overende.

Her forteller Francis Joyon om hva som skjedde:

- Jeg satt i navigasjonsstolen og fulgte med på hva som skjedde ute og var midt i arbeidet med å finne ut av et område med urolig sjø tett på den amerikanske kysten. Fra start hadde jeg seilt ca 90 nautiske mil i svært ujevn vind av skiftende retning og styrke mellom 10 og 30 knop. Noen av bygene var ganske intense med kraftige vindkast, men jeg trodde jeg var på vei ut av bygeområdet da vinden traff meg. Båten ble bare slått overende at et massivt vindkast.

- På dette tidspunktet seilte jeg med tre rev i storseilet og liten stormfokk. Kraften i vindkastet var så stor at sensoren og anti-kulliseiliingslarmen ikke rakk å gå av før jeg befant meg i vannet under nettet som er spent mellom de tre skrogene. Jeg forsøkte å svømme ut i åpent vann midt i natten og kaoset rundt meg. Til slutt kom jeg meg på på en av flottørene. Jeg er ikke sikker på hvordan, men jeg var i stand til klatre opp på skroget og derfra inn i båten gjennom en rømningsluke.

Joyon rapporterer at båten befinner seg i relativt god stand, og at han har klart å redde all elektronikken fra å bli ødelagt av saltvannet. Imidlertid måtte han tilbringe hele natten på toppen av et av skrogene for å gi signaler med lommelykt til passerende skip, slik at han skulle unngå å bli rent ned.

Så snart slepebåten ankommer vil han få kuttet bort den ødelagt riggen og forsøke å få rettet opp båten før den kan bugseres tilbake til New York.

Joyon håpet å gjennomføre seilasen på minde enn fem dager, 19 timer, 30 minutter 40 sekunder som er rekorden satt for tre år siden av Thomas Coville i «Sodebo» over den samme distansen på 2980 nautiske mil.

Francis Joyon har vært uten en vinternatt før. Han har to ganger satt rekord jorden rundt solo og holder fremdeles denne rekorden. Etter en tidligere rekordseilas over Atlanterhavet sovnet han ved rattet på veien hjem fra Lands End og endte i klippene utenfor Bretagnekysten. Den gang endte båten hans som totalvrak.

Powered by Labrador CMS