REKORD: Thomas Ruyant vant IMOCA-klassen i Route du Rhum.

I mål på rekordtid

Thomas Ruyant vant IMOCA-klassen i Route du Rhum.

Publisert Sist oppdatert

Franskmannen krysset mållinjen ved Pointe-à-Pitre

På Guadeloupe i morgentimene etter 11 døgn, 17 timer, 36 minutter og 25 sekunder, og slo rekorden til Francois Gabart fra 2012 med 11 timer, 2 minutter og 30 sekunder.

RESULTAT: De 10 beste i IMOCA:

Best mot slutten

Charlie Dalin med «Apivia» var favoritten, og var i ledelse hele veien inntil fredag, hvor Ruyant i «LinkedOut» snek seg forbi. Dalin ble til slutt slått med to timer og to minutter av Ruyant.

De siste døgnene har vært krevende. Kraftige byger har gitt ustabile forhold med vindkast på over 15 m/s. Disse krevende forholdene har Ruyant klart å utnytte best.

–Jeg er med for å vinne. Jeg har en av de beste båtene i feltet. Det er nyere båter, men min 2019 Verdier-design er utviklet optimalt, sa Ruyant før start. Han har en ny båt på gang, utviklet for Vendee Globe. Også Dalin på andreplass venter på ny båt.

Mindre foiler

Jeremie Beyou med «Charal» ble best av de nye båtene, og tok tredjeplassen, 3,5 timer bak vinneren. De nye båtene er utviklet for å yte bedre på rom slør i mye vind, men har også mindre foiler etter nye regler. De nye reglene gjelder bare nye båter, og med større foiler hadde «Apivia» og «LinkedOut» en fordel i første del av regattaen.

Justine Mettraux ser ut til å bli den tredje eldre båten over mål, mens Isabelle Joschke som kan ta niende plass viser at en båt fra 2007 fremdeles kan hevde seg, og at det heller ikke er noen ulempe å være kvinne.

REKORD: Også Erwan Le Roux satte rekord, denne i Ocean Fifty-klassen.

Trimaraner raskere

Det var ventet at IMOCA-båtene på 60 fot nå skulle være like raske som Ocean Fifty, trimaraner på 50 fot, og at enskrogsbåtene skulle gi en fordel på kryss.

I går gikk de første Ocean Fitty over mållinjen. Vinneren Erwan Le Roux satte også ny rekord, og var ca 21 timer raskere enn raskeste IMOCA.