Transat Jacques Vabre:

MIX: Samantha Davies deltar i årets doublehanded-race Transat Jacques Vabre sammen med Jack Bouttell fra Australia i IMOCA-klassen med båten Initiatives-Cœur.

Transatlantisk doublehanded havseilas

Nå ligger 95 seilbåter langs kaien i havnebyen Le Havre på Frankrikes vestkyst mot Den engelske kanal. De er klare til å legge flere tusen nautiske mil bak seg og skal anløpe den karibiske øya Martinique et par uker senere.

Publisert Sist oppdatert

Transat Jacques Vabre har i løpet av tretti års eksistens klart å etablere seg som en viktig doublehanded regatta. Søndag 29. oktober går starten fra Le Havre. Eldre skipsruter som fraktet kaffe brukes som utgangspunkt for dagens seilaser over Atlanterhavet.

To-manns regatta

I 1993 startet Transat Jacques Vabre som en soloseilas, men allerede ved neste regatta i 1995 ble det etablert som en doublehand-regatta og har vært det siden. I år vil til sammen 190 seilere delta i 95 båter. Seilerne er fra 17 ulike nasjonaliteter, men ingen fra de nordiske landene. Av de 190 seilerne er det kun 18 kvinner. 

Samantha Davies deltar i årets doublehanded-race Transat Jacques Vabre sammen med Jack Bouttell fra Australia i IMOCA-klassen med båten Initiatives-Cœur.

Fire klasser

Ultime, IMOCA, Ocean Fifty og Class40 er de fire klassene til start. De største, Ultim, er 100 fots foilende trimaraner og kan nå en hastighet på over 45 knop. Klassene har hver sin rute de skal seile, tilpasset båtenes hastighet. Alle klassene kommer da i mål på Martinique omtrent på samme tidspunkt. 

SVR-Lazartigue stiller i Ultime-klassen med skipperne Francois Gabart og Tom Laperche. De satte ny rekord under årets Fastnet Race og er også en av favorittene til å vinne årets Transat Jacques Vabre.

Om ett år

Regattaen er blant annet viktig for seilerne i IMOCA-klassen som en oppkjøring mot soloseilasen Vendée Globe neste år, og mange kjente seilere som også deltok i The Ocean Race tidligere i år, vil være å se på startstreken utenfor Le Havre. Seilasen feirer 30 års jubileum med festival og folkefest hele uken før starten.