NY: Sam Davies stiller i Route du Rhum med en splitter ny IMOCA.

Damer med utstyret i orden

Kvinner har alltid markert seg i IMOCA-klassen, men de har stort sett funnet båter på bruktmarkedet. I Route du Rhum kan det bli en dame på topp.

Publisert Sist oppdatert

IMOCA er den tøffeste klassen for seiling på havet, og i denne klassen er det to regattaer som står seg ut, soloregattaene Route du Rhum og Vendee Globe.

Route du Rhum starter 11. november og går til Guadeloupe i Karibia. 38 båter er påmeldt, men bare fire damer. I Vendee Globe om to år blir det flere.

FAVORITT: Sam Davis kan ikke lenger skylde på utstyret. Hun kan vinne Route du Rhum.

Lang tradisjon

Å seile 60-fots båter alene rundt jorda er tøft, og alt i 1997 viste franske Catherine Chabaud at det var mulig. Hun ble nummer seks i Vendee Globe i 1997. Den gangen stilte også Isabelle Autissier opp, men måtte bryte etter å ha fått problemer med roret.

Fire år senere viste britiske Ellen MacArthur at kvinner kan. Hun tok en sterk andreplass bare ett døgn bak Michel Desjoyeaux som tok seieren.

Åtte år senere var det to britiske kvinner med, hvor Samatha Davis tok en sterk fjerde plass. Hun har forsøkt seg igjen tok ganger, men har brutt på grunn av mastehaveri og rorhaveri.

Nå er Sam Davis tilbake, og for første gang stiller hun med en kliss ny båt. Davis seiler en Sam Manuard-design.

Rask: Ikke siden «Kingfisher» ble bygget for Ellen MacArthur har kvinner fått en helt ny IMOCA.
HELT: Ellen MacArthur vakte stor oppmerksomhet med sin andreplass i Vendee Globe.

Overtar «Apivia»

Charlie Dalin var første båt i mål i Vendee Globe, og har vunnet alt etter dette med sin

«Apivia». Nå er hans nye båt straks ferdig, og Route du Rhum blir hans siste regatta i den svært suksessfulle Verdier-konstruksjonen. Etter Route du Rhum skal Clarisse Crémer overta båten. Crémer ble beste kvinne i forrige Vende Globe med en 12 plass. Da seilte hun en gammel båt uten foiler.

Justine Mettraux er også en kvinne vi bør følge. Hun har seilt to Volvo Ocean Race med Team SCA og Dongfeng. Nå har hun overtatt gamle «Charal» som har fått navnet «Teamwork». Det blir minst fem kvinner med i The Ocean Race, som øker sjansene for flere kvinnelige skippere i IMOCA-klassen.

TALENT: Clarisse Crémer ble beste kvinne i Vendee Globe i gammel båt. Nå får hun den raskeste båten, men først etter Route du Rhum.
VOLVO RACE: Justine Mettraux fra Sveits har mye erfaring, og har overtatt «Charal». Det blir en spennend dame å følge i Route du Rhum.

.

RASK: Tysk-franske Isabelle Joschke seiler videre med sin båt fra 2007.
TALLENT: Pip Hare har overtatt båten som ble nummer tre i forrige Vendee Globe.

Oppgradering

Pip Hare imponerte også under Vendee Globe, og seilte med den eldste båten, men ble nest beste kvinne av de fire som fullførte. To måtte bryte, men begge fullførte jordomseilingen, men utenfor konkurranse.

Pip Hare overtok gamle «Bureau Vallée» fra Louis Burton, en båt som tok tredje plass. I Route du Rhum kan hun overraske.

Isabelle Joschke stiller også i Route du Rhum, men med sin gamle båt bygget i 2007. Det er ingen dårlig båt, oppgradert med foiler. Joschke har tidligere vist at hun kan seile fort og smart.