SEILER: Prins Henrik skapte interesse for de norske båtene Knarr og Drake.

Prins Henrik falt for norsk design

Prins Henrik ble kjent for dikt kunst og lidenskap for mat, vin og reiseliv, men han var også en ivrig seiler, og svak for norske båter.

Publisert Sist oppdatert
INTERNASJONALT: Prins Henrik representerte Danmark i Drake og Knarr-klassen.

Formannen Lars Ive og direktøren Dan Ibsen i KDY, Konglig Dansk Yachtclub hyller den danske prinsen som døde 13. februar 2018 i en alder av 83 år. HKH Prins Henrik overtok HM Kong Frederik IX rolle som æretsformann i KDY da kongen døde i 1972, en rolle som HKH Kronprins Frederik overtok i 2016.

Denne rollen har en historie helt tilbake til 1891.

Fikk liv i Knarr-klassen

Prins Henriks engasjement i seilsporten startet i 1967 hvor KDY ga en Knarr i bryllupsgave til tronefølgeparet. Paret ble glad i å seile, og Prins Henrik startet å seile regatta i Knarr-klassen med sin «Triton». I følge KDY skapte hans interesse for seiling at Knarr-klassen fikk ny vekst. Prins Henrik var en trofast deltager i nasjonale mesterskap, og representerte Danmark også i internasjonale mesterskap.

Over til Drake

I 1982 var Prins Henrik med på å gjenskape interessen for Drake, nok en norsk design. Prinsens inntreden i klassen gjorde at Draken fikk en renessanse, både i Danmark og internasjonalt. Prins Henrik ble en god rorsmann, og EM bronse i 1987 er plasseringen som henger høyest.  

Hans siste regatta ble i 2016 i Prins Henrik Silver Trophy i Hong Kong hvor han var med å sikre andreplass for Danmark. Prinsen eide til sammen seks Draker gjennom karrieren.

Viktig for dansk seilsport

Også Dansk Sejlunion beklager dødsfallet. – Vi har ikke ord som beskriver rekkevidden av hva Prinsen betyding har hatt for utviklingen av seilsporten, sier Line Markert, Dansk Sejlunions formann.