Søk i arkivet

Jules Verne TrophyRekordraskt til ekvator

«Spindrift 2» ligger godt i rute for å sette ny rekord rundt jorda. Nå har de passert første milepel.

STILLEBELTET: «Spindrift
2» hadde gunstige forhod gjennom Stillebeltet og holdt farten
høy. Nå seiler den inn i den sørlige
passatvinden.

STILLEBELTET: «Spindrift 2» hadde gunstige forhod gjennom Stillebeltet og holdt farten høy. Nå seiler den inn i den sørlige passatvinden.

Fem døgn til ekvator var målet, men klarte det på 4 dager 19 timer 57 minutter. Den 40 meter lange trimaranen passerte Stillebeltet med høy hastighet, og vil nå øke ledelsen mot «Idec» som ikke klarte å holde like høy fart i det vindstille området, rett nord for ekvator. 

Slo egen rekord

«Spindrift 2» slo sin egen rekord fra Ushant til ekvator med en time og 48 minutter. Trimaranen har så langt holdt en snittfart på 25 knop. og har en ledelse på 250 nm på rekorden til «Idec». Rekordholderen brukte 5 døgn, 19 timer og 11 minutter til ekvator, 23 timer og 9 minutter lengre. 

Neste milepel er Kapp Det Gode Håp, som «Spindrift 2»  bør passere om en uke.  

Utfordingen nå blir å runde høytrykket ved St. Helena, og seile korteste vei sydøstover. Idec» mistet litt tid sydover langs Brasil. 

REKORD: «Spindrift 2«
seilte rekordraskt til ekvator.

REKORD: «Spindrift 2« seilte rekordraskt til ekvator.

 

 Kommentarer

REKRORDEN Å SLÅ: 40 d, 23 t og 30 min

Jules Verne-trofeet ble satt opp i starten av 1990-tallet hvor man ville forsøke å seile jorden rundt på under 80 døgn. Start og mål er en linje mellom Ushant i Frankrike og Lizards Point i England.

I 1993/1994 seilte «Commodore Explorer» distansen på 79 døgn, som gir 11,35 knop i snitt. Etter den gangen er rekorden slått syv ganger.

«Idec Sport» med Francis Joyon som skipper, brukte bare 40 døgn, 23 timer og 30 minutter rundt jorden. Det er 4 døgn, 14 timer, 12 minutter og 23 sekuder raskere enn Loick Peyron og »Banque Populaire V»s verdensrekord.

Rekorden på 45 døgn, 13 timer, 42 minutter og 53 sekunder forsøkte både Francis Joyon i «Idec Sport» og «Spindrift» å slå vinteren 2015/16. Ingen av dem klarte det, til tross for at begge hadde et godt forsprang på rekorden i Stillehavet.

Den teoretiske distansen rundt jorden er på 22 461 nautiske mil, men «Idec Sport» måtte ta omveier for å finne et ideelt spor. De seilte 26 412 n mil, noe som gir en utseilt hastighet på 26,85 knop. Hadde de seilt korteste vei, ville snittfarten vært på 22,84 knop.

Da Francois Gabart seilte samme distanse, bare alene på  42 døgn, 16 timer og 35 sekunder, holdt han en høyere snittfart, tross for at han var alene. Francois Gabart har seilt utrolige 27 860 nautiske mil i løpet av disse seks ukene. Det har gitt en snittfart på 27,2 knop.

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen