FOILING: Nå flyr også brettseilerne i World Cup. Oppedal viser at vi er med.

Helle Oppedal mot proffene

17 år gamle deltar nå i World Cup i windsurfing, og er alt i verdenseliten.

TALENT: Helle Oppedal er i verdenseliten i windsurfing med foiler.

Helle Oppedal er i Asia og avsluttet i forrige uke med en femteplass i foiling i Japan, og fortsetter nå i Korea. Her ligger hun på fjerde plass etter to seilaser. Oppedal viste tidlig sitt talent. Alt i 2015 ble hun nummer ti i NM, og beste jente i Bic-klassen.  I 2014 vant den unge bergenseren jenteklassen i Formula Windsurfing, men var for ung til å motta medalje. I 2017 ble Helle U17 norgesmester i slalom, og nummer tre i foil.

Helle Oppedal seiler for Sola brettseilerklubb og trener i sterk vind og iskaldt vann for å bli best i verden.

– Jeg vet det blir mye smerte, men det må jeg tåle, har Helle uttalt til Stavanger Aftenblad.

Ny disiplin

PWA, står for Professional Windsurfers Association som på 80-tallet ble startet og støttet av de største windsurfingsutstyrsprodusentene. I dag er regattaene et World Sailing Spesial Event. Det holdes flere ulike disipliner, og oppslutningen til disse disiplinene her hele tiden i forandring. Bølgeseiling og freestyle er disipliner hvor dommere bedømmer seilingen, mens slalom og foil er fartskonkurranser. Slalom er i vekst, mens foil er ny, og har blitt et lettvindsalternativ. Foiling er den eneste disiplinen med kryss, og Helle får derfor glede av taktikk som hun har lært i Bic-klassen.

Helle har seilt jevnt med en fjerde og en femte plass. Hun har hatt en litt forsiktig start, men gjort få feil. Helle ligger plassen foran spanske Marina Alabau som vant OL-gull i 2012 i RS:X-klassen.

Seilasene sendes direkte, du kan følge dem her.

Mester i ny klasse

Helle Oppedal er ikke den eneste norske jenta med gode resultater i PWA.

Oda Johanne Brødholthar vært i verdenseliten i freestyle i en årrekke, men har også forsøkt seg i slalom. Under PWA-mesterskap i Frankrike i april ble jun nummer tre i denne tøffe disiplinen. Her deltok også Martin Møller Hovdasom ble nummer 33.

MESTER: Oda Johanne Brødholt har en haug av medaljer, men fikk sin første i slalom i april.
SALOM. Slalom er en teknisk krevende fartsdisiplin hvor gode jibber er viktig.