Skal hente polarskipet «Maud» til Norge

Jan Wanggaard
72. DYKK: I sitt 72. og foreløpig siste dykk under «Maud» ble skipets skrog løftet fra havbunnen. Jan Wanggaard flyter så stille han kan for ikke å virvle opp mudder og ødelegge sikten.
DET FØRSTE MØTET: Jeg hvisket hallo, sier Jan Wanggaard om sitt aller første møte med «Maud» i Cambridge Bay.
ENKLE MIDLER: På «kontoret» i Heggedal i Asker jobber Jan når de ikke er i Canada. I badekaret har han funnet ut hvordan skrogene til «Jensen» kan fylles med vann og hvordan de vil oppføre seg – og hvor store krefter som vil være i spill.
CAMBRIDGE BAY: I flere år har forberedelsene foregått, men til sommeren skal «Maud» løftes opp på skroget til slepelekteren «Jensen». Deretter skal slepebåten «Tandberg Polar» slepe dem til Vollen i Asker. Og i tråd med ånden i hele prosjektet har ...
SOLSYSTEMET : I målestokk 1:200 millioner lagde Jan Wanggaard en modell av solsystemet over 30 km stort område i Lofoten. Planetene er marmorkuler som er lagd i Italia.
BJØRN MYRANN: Helt siden de seilte vindsurfing på 1970-tallet har Jan Wanggaard og Bjørn Myrann holdt sammen. Sammen med Stig Pettersen er Bjørn Jans nærmeste medarbeider.
HJEMREISE: I sommer skal «Maud» løftes opp på «Tandberg Polar» – hvoretter ekvipasjen skal ta seg igjennom isen tilbake til Norge.
ÅTTRING: En stor fascinasjon for tradisjonsbåter ble vekket da Jan Wanggaard flyttet til Reine i Lofoten. Han fikk bygd en åttring fra 1750, som han betegner som en fullkomment balansert seilbåt.
VARDE : Som et minnesmerke over «Maud» har Jan Wanggaard bygd en varde i Cambridge Bay der båten har hvilt siden 1931. Når båten er borte, vil varden stå igjen.

I hodet til Jan Wanggaard

Det er mye Jan Wanggaard har å tenke på når han i sommer reiser til Canada for å heve polarskipet «Maud» og bringe båten til Roald Amundsen til Norge. Det er mye han tenker på ellers også.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER