Sank etter rorhavari

I september mistet en Sweden Yacht 45 roret i Det Indiske hav, og sank. Se dramatisk video.

Publisert Sist oppdatert

Sweden Yacht «Ciao» deltok i World ARC rally, en tur-regattaen verden rundt, og var heldige med å ha mange båter rundt seg da ulykken skjedde.Mannskapet på to sendte ut en PAN PAN-melding etter å ha seilt på en drivende gjenstand, eller en hval som ødela roret slik at båten tok inn vann. Hele rorstammeinnfestingen ble revet av, og skapte en stor lekkasje. Hendelsen fant sted 40 n. mil øst, nordøst for Cocos-øyene utenfor Australia

«Ciao» sendte straks ut en PAN-Pan melding som ble hørt av tre av de andre World ARC-deltagerne som befant seg i nærheten; «J’Sea», «Spirit of Alcides» og «Umineko». Videoen er tatt opp fra den australske båten «Spirit of Alcides», en Challenger 39 med Gus and Linda Pallot som mannskap.

Vi skrev om saken rett etter hendelsen i september. Les saken her.

I desember også

«S/Y Modus Vivendi» deltok i ARC og mistet roret i Atlanterhavet. Båten tok også inn vann, men mannskapet klarte å tette lekkasjen, og fikk berget båten til land på Kapp Verde.

Les mer om saken her

Setter fokus på rorkonstruksjoner

Det blir stadig mer vanlig med fritthengende spaderor. Er dette en holdbar løsning på en langturbåt. Bør man velge en båt med doble ror, eller et kraftig skegg. Rorstammehylsen ser ut til å være et svakt punkt. Er båtene bygget for spinkelt?

Vi ønsker å se på rorkonstruksjoner under mesen i Dusseldorf med tanke på langtur, og ønsker innspill fra leserne. Dette skal danne grunnlag for artikkel i bladet.

Send oss innspill på e-post her, eller bruk kommentarfeltet.