Søk i arkivet

Manoverboard har et enkelt brukergrensesnitt. Du trykker på knapen, og en pil viser deg veien tilbake. Du kan også se distansen, og en stoppeklokke viser hvor lenge siden det siden du trukket på MOB-alarmen.
Manoverboard har et enkelt brukergrensesnitt. Du trykker på knapen, og en pil viser deg veien tilbake. Du kan også se distansen, og en stoppeklokke viser hvor lenge siden det siden du trukket på MOB-alarmen.
Manoverboard er en app du helst ikke vil bruke
Manoverboard er en app du helst ikke vil bruke

MOB verktøy på mobilen

Manoverboard er en app du helst ikke vil bruke.

Hovedbildet: Det er viktig å trene på mann over bord med hele familien. Det er lettere å se en fender, og også mye lettere å få om bord igjen.

Det kommer stadig nye apper for båtfolk. Manoverboard er en app som kan være nyttig, men som du helst ikke vil bruke. Appen virker på samme måte som MOB-knappen på en plotter.

Øv på mann over bord
Om noen faller over bord, gjelder det å få personen opp fra vannet så fort som mulig. Men å finne vedkommende kan være en utfordring. En person forsvinner raskt bak bølgene om sikten er redusert. En standard drill er at en person om bord kun blir brukt til å følge personen i vannet med øynene, mens øvrig mannskap manøvrerer båten, eventuelt tilkaller hjelp. Mister man den visuelle kontakten, kan det være vanskelig å få øye på personen i vannet igjen. Det er viktig at man trener på mann-over-bord før en ferie. Det er også viktig å tenke ut ulike senarioer, og fordele oppgaver. Om ulykken inntreffer gjelder det å ha planen klar. Hvert sekund gjelder.

MOB-knapp
De fleste plottere har en MOB-knapp. Om man er raskt til å trykke på denne knappen om noen faller over bord, blir det langt enklere å finne tilbake til hvor personen falt i vannet. MOB-knappen bruker plotterens GPS og husker stedet hvor knappen ble trykket. Plotteren vil så vise deg retningen tilbake til stedet, og avstanden. Om det er lite strøm, og man er raskt til å trykke knappen, blir det langt enklere å finne igjen personen i vannet.

Litt treg
Vi har lastet ned Manoverboard, og testet den på kontorpulten. Brukergrensesnittet er enkelt, men jeg vil anbefale båtfolk å bruke plotterens MOB-funksjon, fremfor appen, men det krever at mannskapet om bord vet hvordan man bruker plotterens MOB-funksjon. Appen har noen svakheter. Det tar tid å finne den frem, og telefonen bruker også verdifull tid til å sette i gang GPSen. Selv med godt GPS-signal fikk vi et unøyaktig MOB-punkt, hele 40 meter fra der knappen ble trykket. Manoverboard koster bare 21 kr, og er i høyeste grad verdt pengene. Men det kan hende at en rask manøvrering er bedre en knoting på mobilen om noen faller i vannet. Dette er noe alle bør tenke igjennom før neste tur på fjorden. Det beste er om alle holder seg om bord.

Du finner appen her
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen