Slapper av i kuling

Michel Desjoyeaux avslører Gabarts hemmelige våpen.

Publisert Sist oppdatert

Francois Gabart seilte et par knop raskere enn Armel Le Cléac´h på mandag, og satte samtidig en overlegen 24 timers verdensrekord. Mange spurte seg om hvordan den unge Vendee Globe-seileren klarte å holde en nesten lik toppfart som Volvo Ocean Båtene. Michel Desjoyeaux seilte Barcelona World Race sammen med Francois Gabart i båten som Armel Le Cléac´h seiler nå. Desjoyeaux, som vant Vendee Globe for fire år siden har vært Gabarts mentor, og forteller om hvordan det er å seile slike båter i 30-40 knops vind.

Bedre Seil

–Gabart har et seil (Blast reacher) som er en videreutvikling av seilet jeg brukte for fire år siden. Armel har ikke et slikt seil. Dette seilet fungerer best på de forholdene som Gabart hadde når rekorden ble satt. 120 graders vinkel og 35 til 40 knops vind (17-20 m/s) er ideelt for dette seilet.

Avslappende forhold

Når det blåser 30-35 knops vind er det greit å hvile og få sovet ut, fordi under slike forhold er det ikke særlig mye å gjøre om bord forteller Desjoyeaux. I mindre vind bruker man større seil, som stadig må trimmes om. Båten må seiles mye mer aktivt.

Gåselever og hvitvin

Om samme alkohollov skulle gjelde i Frankrike som det Nordisk Råd foreslår skal gjelde i Norden, ville Gabart bli arrestert for å seile i fylla. Den 29 år gamle franskmannen feiret det raske døgnet hvor han seilte nesten 23 knop i snitt med Foie gras og hvitvin.

'Front Five' blir til 'Dominant Duo'

Fra å være en tetgruppe på fem er det nå to båter som kjemper i tet. De andre har falt av lasset - foreløpig.

– Det var spennende så lenge det varte, men nå har de to ledende båtene i Vendee Globe regattaen dratt fra konkurrentene som stadig taper terreng. Først var det Alex Thomson som ble offer for et høytrykk, og nå har også Bernard Stamm falt av lasset. Den neste kan bli Jean-Pierre Dick som nå frykter at han ikke lenger kan holde tritt med ledende Francois Gabart og Armel Le Cléac´h. - Dette er de forholdene vi må leve med, sa Dick. - De andre har mer vind enn meg og det må jeg bare akseptere. Men jeg frykter å bli liggende igjen i et høytrykk og da kan tapet fort bli flere hundre nautiske mil. Da kan racet i praksis være avgjort.

Plassering kl. 0900 14.12-2012

1. Francois Gabart

2. Armel Le Cléac´h +21,8 nm

3. Jean-Pierre Dick 281,6 nm

4. Hugo Boss + 472,0 nm

5. Bernard Stamm +561,5 nm

Francois Gabart og Michel Desjoyeaux
Lederen i Vendee Globe, Francois Gabart i baugen på «Macif»