En franskmann tok en spansk’n i Engelsk farvann

– But Your Honour I was trying to break zee record, it was not possible to obey zee rules as well as break zee record.

Publisert Sist oppdatert

Marc Guillemot, skipper på «Safran» ble i denne uken dømt for å bryte skipsreguleringen i den Engelske kanal. Boten lyder på 9.381 pund, men skipperen må også betale 4.125 pund i saksomkostninger. Det var i sommer at den berømte seileren brøt reglene under ett forsøk på å slå sin egen rekord rundt de Britiske øyer.

Skapte kaos

Marc Guillemots navigering skapte kaos, og flere handelsfartøy måtte legge om kursen for å unngå å kollidere med «Safran». Dover Coastguard gjorde flere forsøk på å få kontakt med skipperen, uten hell. Det var først når den franske kystvakten tok kontakt, at Guillemot svarte anropet. Da ga han beskjed om at han var midt i et rekordforsøk, og ville ikke legge om kursen. Marc Guillemot seilte totalt 28 nautiske mil i feil retning i separasjonsfeltet i den engelske kanal.

Kulturforskjeller

Også i Vendee Globe, hvor «Safran» måtte bryte var det flere franske båter som tok en spansk’n rundt Kapp Finisterre. Dette oppdaget engelskmannen Alex Thomson, og det førte til at flere deltagere ble tildømt straffetid. Elaine Bunting i Yachting World hevder i en blogg at det er kulturforskjeller i Europa på hvordan regler skal tolkes, og mens Engleskmennene tolker reglene bokstavlig, bruker franskmennene reglene mer som en veileding.

Du kan jo forsøke å fortelle politiet at du prøver å sette ny rekord, neste gang du blir tatt i fartskontroll.