Søk i arkivet

Ukens Seilertips! – Lett Vind

NSF presenterer ukens seilertips hentet fra Seilerboka. – Maksimal kreaft i seilene, men sørg for at akterliket åpner tilstrekkelig. Den vanligste feilen er å seile med for stramme skjøter.

I lett vind har man bruk for å hente så mye kraft som mulig ut av seilene – men samtidig er vinden gjerne for svak til å selv åpne tilstrekkelig i akterliket. Det er veldig viktig at den litt skrøpelige luftstrømmen rundt seilene ikke får alt for harde betingelser – det vil si at seilets profil ikke må by på for mange ”krappe svinger”. Seilene må gjerne hjelpes til å tviste, eller til å åpne – og det skjer hovedsaklig ved å passe på at skjøtene ikke er strammet for hardt.

Seilene kan også trimmes litt dypere, ved hjelp av bomuthal og løst fall/cunningham. På noen båter er det aktuelt å bruke bomløfteren i ekstremt lette forhold.

Løygang til storseil skal opp i lo. Da kan seilet skjøtes inn uten at det lukker.
 

Vil du ha hele historien, kan du klikke her Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen