Søk i arkivet

Rørvik
Rørvik
Lørdag morgen, Arne måker båt!
Lørdag morgen, Arne måker båt!
Nysnø på lørdag
Nysnø på lørdag
"Dønna", ved Sandnessjøen.
Salten, vakre fjellformasjoner.
Salten, vakre fjellformasjoner.
Den berryktede Buholråsa
Den berryktede Buholråsa
Polarsikrlen krysses fra nord.
Polarsikrlen krysses fra nord.
Aluminiumsbåten har isolert skrog og doble vinduer, og er bygget for tøffe forhold.
Aluminiumsbåten har isolert skrog og doble vinduer, og er bygget for tøffe forhold.
Åge Finckenhagen følger med på værmeldingen.
Åge Finckenhagen følger med på værmeldingen.

På seiltur i storm og orkan

Akkurat nå ligger Åge Finckenhagen og kameraten Arne Johansen værfast i Kristiansund, og må vente på at været roer seg før de runder Stad.

Åge Finckenhagen og kameraten Arne Johansen, begge fra Tønsberg Seilforening, er på vei fra Bodø til Gøteborg for levere en Ovni 395. Båten er egnet for tøff seiling, og gutta er erfarne.
Åge Finckenhagen seilte til Karibia i 2006/2007 fra Tønsberg og retur, hele seilasen solo, en distanse på 11.500 nm.

Hele kysten på en måned
– Da det ble muligheter for seilig av en Ovni 395 Arctic fra Bodø til Gøteborg, kunne vi ikke la en slik sjanse til skikkelig vinterseiling i et barskt klima gå fra oss, sier Finckenhagen.
– Selv om tidspunktet for start var satt til ca. 24. februar, hadde vi beregnet dato for levering i Gøteborg så sent som ca. den 24. mars, noe som burde være tilstrekkelig tid selv om været kunne slå om og sette oss værfaste, fortsetter Åge.

Storm og motvind
Og seilasen begynte allerede i Bodø med landligge. Kulingene haglet over dem og ga ikke rom for start før den 27.2.
– Opplevelsene nedover kysten med en natur som tar pusten fra de fleste og er bare så fantastiske at det nesten ikke er til å tro. Motvind og regn opptil en god kuling møtte oss inn mot Sandnessjøen i mørket sent på kvelden, men ikke mer dramatisk enn at alt ble skikkelig vått.

– Vi ligger nå i Sandnessjøen. Har hatt mye bra vær fra Bodø, men de siste 10-12 n mil. hadde vi 37 knop. Friskt for å si det pent, siden alt kom rett forfra! Rørvik i morgen! Vi nyter hvert sekund når vannet fosser over båten og ned gjennom krager, luer, hetter og de øvrige åpninger. Hver gang vi prøver å si noe til hverandre, havner det en halvliter saltvann rett ned i gapet., skrev Åge Finckenhagen på Facebook 27, februar.

Nedover Helgelandskysten fortsatte beundringen av den mektige kysten med De Syv Søstre, Tjøtta, Ylvingen og Torghatten, bare for å ha nevnt noen. Kulingen fortsetter for karene om bord, og resulterte i 6 dagers værfast i Rørvik.
– Det ser ut til å bli landligge, et par tre dager, for vår del. Værvarslinga melder opp til full storm 30 m/s, kan hende sterk storm 35 m/s, skrev Åge Finckenhagen på Facebook 2. mars

Snø i cockpiten
Vinden løyer noe og gjør det mulig med passering av den beryktede Buholmråsa og nådde Uthaug på Bjugn sent på kvelden, også i kuling og snøvær.
Det er faktisk første gangen jeg er med på å måke snø ut av cockpiten under seilas, forteller Åge.
– Endelig fremme i Uthaug havn i Bjugn etter 97 nm. på 14 timer med snøbyger, kuling i mot og "noe" skvalpete sjø. De siste 3 timers seilas har foregått i stummende mørke, med tett snødrev og nærmest ingen sikt. Godt med kartplotter med AIS. Dessverre ingen radar ombord, skrev Åge Finckenhagen på Facebook 5. mars

Uværet over
Karene seilte ned til Kristiansund dagen etter og ligger nå værfaste igjen med varsler om full storm med orkan i kastene. Hustadvika og Stad blir det nok ikke med det første.
– Ligger heldigvis i en godt beskyttet havn i Kristiansund. Stormen har så vidt begynt nå og båten krenger bra i bygene. Det blir kaldere vær; dessverre er det bare 6 amp. strømuttak på bygga!! Har derfor vært på by'n og kjøpt 75 m el. kabel for å rekke til uttak som kan gi litt bedre effekt til varmeovnene. Ellers alt bra, skrev Finckenhagen i går.

Siste rapport fra i natt sier: –Stormen ser ut til å ha passert nå, uten problemer av noen art. Venter nok noen dager til det roer seg ute på Hustadvika og Stad før jeg drar videre.

Så langt har gutta hatt åtte dager værfast, og fire dagers seiling. Totalt utseilt 345 n mil.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen