Dropp rekordmaset!

Det sier flere på Børge Ouslands blogg fra turen etter at nå både «Northern Passage» og «Peter 1st» gjør krav på rekorden som første båt ut av  nordvestpassasjen.

Publisert Sist oppdatert

Bildet over viser skipperne Thorleif Thorleifsson og Dan Gavrilov under oppholdet i russiske Pevek.

I en e-post fra «Peter 1st» idag bekrefter lederen for den russiske ekspedisjonen, Yuri Gavrilov at «Peter 1st» også registrerte linjen mellom Cape Graham Moore og Cape Macculoch som det riktige passeringspunktet ut av Nordvestpassasjen. Både «Northern Passage» og «Peter 1st» passerte denne linjen 24. september, med «Northern Passage» som første båt. Da hadde imidlertid «Peter 1st» ventet på «Northern Passage» i 24 timer i Pond Inlet, et stykke vest for dette punktet.

Konkurranse uten spilleregler

Det har ikke vært til å underslå at det tidlig oppsto et konkurrentforhold mellom den norske og den russiske båten, men de to hjalp hverandre også underveis, og det ble neppe etablert noen spilleregler båtene i mellom.

Glem rekordmaset

Begge båtene har gjort en bragd som vil bli husket i internasjonal polarhistorie, og da tror vi ikke det vil være av betydning om den ene båten var noen timer foran den andre ut av selve nordvestpassasjen. Begge båtene har gitt hverandre nødvendig assistanse underveis og seilerne har møtt hverandre i hver eneste havn. Derfor burde disse ekspedisjonene heller vært et godt eksempel på russisk-norsk forbrødring i polarhavet, og vi håper at de som ønsker å profilere de to ekspedisjonene bruker nettopp dette for alt det er verdt.

Se Børge Ouslands blogg