Tilbake etter tre og et halvt år med klimaforskning

Tilbake etter tre og et halvt år med klimaforskning

Lørdag førstkommende klapper seilbåten Jotun Arctic til kai i Asker etter tre og et halvt år med klimaforskning i Arktis.

Publisert Sist oppdatert

Knut Espen Solberg, tidliger kjent fra prosjektet «I Roald Amundsens Fotspor – 100 år etter» som resulterte i både bok (Cappelens Forlag) og TV serie (TV2), har ledet prosjektet «Smeltende Arktis». Med seilbåten «Jotun Arctic» har han sammen med forskere og mannskap tilbakelagt mer enn 13 000 nautiske mil i Arktisk farvann, fra Roald Amundsens overvintrings havn, Gjøahavn i vest til Øst-Grønland i Øst.

 

Formålet med prosjektet «Smeltende Arktis» har vært å kartlegge hvordan menneskene i Arktis allerede har måttet legge om sine liv som et resultat av klimaforandringen. Flere hundre mennesker har vært intervjuet, alt fra gamle isbjørn fangere til dagens ungdom.

 

Prosjektet «Smeltende Arktis» har også samlet inn store mengder oseanografisk data for å se hvordan innstrømningen av varmt sjøvann påvirker nedsmeltningen av Grønlands innlandsis. Dette er av stor betydning for Norge da Grønlands innlandsis er en av hoveddriverene i forbindelse med en fremtidig havnivåstigning.

 

Prosjektet har vært utført i samarbeid med Ola M. Johannessen ved Nansen Environmental Remote Sensing Center i Bergen i tillegg til CICERO Senter for Klimaforskning og UNESCO.

 

I tillegg til det innsamlede data materialet har prosjektet resultert i en bok, «Smeltende Arktis», utgitt på Cappelens Forlag og en TV-serie som skal vises på TV2 til høsen.Prosjektet har vært en del av Norges bidrag under den store klimakonferansen, COP15, i København. Til høsten planlegges  et seminar i samarbeid med Norsk Maritimt Museum hvor konsekvenser av klimaforandringen i Arktis skal belyses.

 

Prosjektets blogg er tilgjengelig her