Toffen plotter posisjon i polarnatten
Hvit regnbue

Vi insisterer på å seile!

Det sier Toffen Thorleifsson i dagens rapport fra Kara-havet. Men det tærer på å seile i lett motvind og minimal fremdrift.

Publisert Sist oppdatert

Rapport fra Northern Passage torsdag 12. august kl 15.54:

Et høtrykksrygg dekker stadig Taymyr og på andre dagen har vi knapt noe vind, sier Thorleifsson i sin rapport. – Det er temmelig frusterende, sier han. - «Northern Passage» glir avgårde i knappe 1-2 knop, og for å gjøre saken enda verre, blåser den lille vinden som er midt imot. Vi må slå mot nord og øst, mot nord og øst igjen og igjen dersom vi i det hale tatt skal komme fremover.

Stas bruker nå tiden på å sjekke alle kart og beskrivelser av farvannet vi befinner oss i. Det vi trenger av informasjon er temmeig omfattende, og viser flere overraskende fakta. Vi er nå for eksempel nær Belucha Island, der en tysk U-båt senket et russisk skip i 1942. Dette er en histore vi kjenner lite til fra historiebøkene, men tradisjoner her tilsier at skip som passerer stedet idag hilser med lydsignal til ære for de modige russiske sjøfolkene som endte sine liv i det kalde polhavet. 

Vi er nå ikke så langt fra vårt neste delmål, Cape Chelyuskin. For øyeblikket gjør ikke «Northern Passage» store fremskritt, men vi gir oss ikke!

Som alle vet er vårt mål å bli de første til å seile, og da mener vi å seile, både nordøst og nordvestpassasjen i løpet av en sesong. Derfor kommer vi ikke til å bruke påhengeren, selv om de fleste andre som har forsøkt det samme har går for motor når det har vært nødvendig. Mange spør oss hvorfor vi ikke gjør det samme, men svaret er kort og godt: Vi insisterer på å seile!

Vår meteorolog forteller oss at vi kan forvente vind om en dag eller to, og da kan dere være sikre på at vi skal få opp farten gjennom bølgene.