Med rev i fokka
Toffen og Børge
Støvler til tørk

Pakkis i sikte

«Northern Passage» har pakkis i sikte, men har stukket kursen videre langs kysten og i isfritt farvann.

Publisert Sist oppdatert

Seilerne på «Northern Passage» brukte natten til igår til søvn og hvile og til å vente på satellitt informasjon fra Canadian Space Agency. Dessverre kom ingen onformasjon til tross for at dette var ventet allerede for to dager siden. Hvilen kom imidlertid godt med etter nesten en ukes seiling med fire timers vakter. 

Først ved 14-tiden lokal tid kom seilerne avgårde og hadde da mottatt isinformasjon fra Atomflot i Murmansk via iridium telefonen og også fra isbryteren «Vaigash» via  VHF. Det var faktisk mulig å se «Vaigash» i pakkisen i nærheten. Rådet fra disse gikk ut på å benytte det gode være med god sikt, følge Andema-kysten til 64-65 graders østlig lengde  og på den måten komme rundt det meste av isen i Karasjøen.

Det første møtet med isen kom igår og den ille trimaranen krysset i beltet mellom is og kyst. Dette beltet er ganske vidt, opp til 5-6 nm, så det er nok bevegelsesrom. Det er ikke så gunsdtig med motvind, men det bidrar i hvert fall til å skyve isen bort fra kysten. En annen god nyhet er at man har lokalisert to kildert til ukontrollert batteribruk. To interne punmper har brytere det er lett å skru på i vanvare. Disse er nå fikset og batteriene er i ferd med langsomt å bygge opp kapasiteten ved hjelp av vindgeneratoren. Det betyr imidlertid at det foreløpig er begrenset bruk av satellitttelefdon og laptop.