Værfast i kuling

Nordpolsfarerne i «Northern Passage» måtte igår søke nødhavn i nordøstkuling og kraftig sjø.

Publisert Sist oppdatert

Børge, Toffen og Stas søkte igår nødhavn i Varneke bukta på Vaygash Island. En nordøstkuling ga svært ubehagelig sjøgang i det grunne havet. En kort stopp i oppvarmet kabin er fin hvile før vinden er ventet å løye etter noen få timer.

Batterikapasiteten har vært sterkt redusert de siste dagene, men nå har man funnet årsaken. En pumpe i toalettet har gått i dagevis, men nå er bryteren koblet ut, og «energityven» stoppet. Det trengs imidlertid endel tid til å bygge opp nivået igjen ved hjelp av vindmølla. Derfor seilte man i hele går uten instrumenter, men med papirkart og håndholdt GPS gikk navigasjonen utmerket. Godt å vite at det fremdeles er mulig å navigere på «gamlemåten».

Selv om det er en omvei har man valgt å gå gjennom Yugorsky stredet, ettersom det fremdeles er endel drivis på østsiden av Karastredet der tomistryteren «Vaigash» er opptatt med å eksortere fartøyer gjennom. Yugorsky stredet er smalere, men det ser ut til å være isfritt. Likevel venter man å seile inn i drivis når «Northern Passage» kommer inn i Karahavet. Det skal bli spennende.