Vinterseilasen endte med jerngenua
Klar til hjemturen.
Her gjelder det å få seilet godt ut for å få med mest mulig at lite vind.
Skipper på Smily, Finn Audun, renser vinsjene for is.
Etter isbadingen er det godt å ha bra varme i båten.
Møter isen i Evjesund.
Trade Winds haler innpå
PROBLEM: Hva gjør du når badetrappen er frosset fast?
MÅL: Vinterseilasen ender i Strømstad

Vinterseilasen endte med jerngenua

For å rekke å komme i havn i Strømstad måtte deltagerne av vinterseilasen jukse.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Det er ikke noe stress på vinterseilasen.

«Fantasea» forsvinner etter hvert i horisonten i retning Strømstad og de andre båtene innser at de nok har startet motoren og gitt opp håpet på mer vind. De fem resterende båtene prøver ut forskjellige strategier for å hente mest mulig ut av de 2-3 s/m vind denne januarfredagen kan by på. «Smily IV» og «Trade Winds» kniver i teten mens  «Ca:Halveis», «Fri Flyt» og «Rikaros» danner baktroppen. Det er antydning til sprekker i skyene, havet er nærmest fritt for bølger og mannskapet nyter roen og freden på vei mot Strømstad.

 

Underholdning på radioen

Det er nyttig å kunne kommunisere underveis, og alle båtene lyttet til VHF’en for evt. meldinger fra regattaledelsen. Men radiobølgene var preget av engasjerte fiskere som løste sine hverdagsutfordringer på direkten. ”Åssen er det med dynamoen”, ”Jeg tror det er trøbbel med viklingene”, ”Veit du om no vikleri i Fredrikstad”, ”Har du et par liter reker til i kveld”, ”Er det no i trålen, da”. Slik fortsatte det. Til stor fornøyelse for mannskapet, selv om det kanskje ikke er slike ting radioen skal brukes til.

 

Fiskburgere og en lur

Livet på dekk er stille og fredelig og mannskapet på «Smily IV» tar seg tid til en bedre lunch. Vær og vind er det ikke noe å gjøre med, så livsnyterne om bord steller i stand fiskeburgere for å døyve sulten. En enkel og sunn formiddagsrett for både vinter- og sommerseilaser. Kjøp rett og slett med dere noen ferdigstekte fiskekaker og hamburgerbrød. Varm fiskekakene og brødene og lag burgerne med litt salat og en frisk dressing med rømme og hvitløk. Og unn deg en liten lur etterpå mens båten duver stille mot målet. Men la for all del noe passe roret og seilene.

 

Regattaen kortes inn

Vinden avtar og regattaledelsen vedtar å avkorte regattaen slik at målgang blir ved riksgrensen i stedet for i Strømstad. Det går sakte fremover og alle jobber med å justere seilføring for å få mest mulig ut av den lille vinden som er. I den svake vinden tar «Trade Winds» innpå «Smily IV» når de passerer Skjærhalden. Det går i rundt 2 knop, det er blitt ettermiddag og skumringen nærmer seg. «Smily IV» innser at det blir sen kveld før båten kommer frem i Strømstad, hvis ikke motoren skrus på. Seilene tas ned og seilasen brytes. De andre båtene følger på etter hvert og det er mørkt når vi ser lysene fra målet for seilasen.

 

Tomme brygger, men full fest

Rett utenfor Strømstad ligger Quality Spa & Resort Strømstad med en stor marina som er full av båter om sommeren. Denne januarkvelden er det kun 6 norske seilbåter som ligger inne. Stille og rolig ved bryggen, men i hotellet er det fullt av glade gjester som pleier kroppene sine i spa-avdelingen og som koser seg i restauranten og baren. Og de norske vinterseilas-deltagerne morer seg med premieutdeling, middag og fest ut i de sene nattetimer. Premieutdeligen preges av at det er vanskelig å konkludere med hvem som egentlig gjennomførte seilasen

 

Gourmethandel

Vinterseilasen er en del av en vennetur GYSIC, Gourmetvenner av Yggeseth Seil og Isflak Club, arrangerer. 4 av båtene skal videre mot Evjesund ved Moss for å avholde sin årlige gourmet-kveld. Også her er det konkurranse om hvilken båt som fikser den flotteste gourmet-menyen i sin båt. Mannskapet tråler Strømstad for ingredienser og ved 12-tiden kaster båtene loss og setter kursen mot Norgen igjen.

Det er et par minusgrader og lite vind. Og det er lettskyet og oppholdsvær, så det blir en hyggelig tur langs Østfold-kysten for de ivrige vinterseilerne.

 

Isflak i Evjesund

Det blir kaldere og når båtene ankommer Evjesund møter vi isflakene innerst i sundet.  Midt i sundet legger de fire båtene seg på svai og forberedelsen til gourmetmåltidet starter. Og det er ikke lite avansert det som etter hvert presteres over grytene i båtene. Tre- og fire- og fem-retters middager hvor alt lages så å si fra bunnen av. Regattasjefen er sjefsdommer og går fra båt til båt for å smake. Og selv om han utnevner en vinner, mener nok alle deltagerne at de hadde den beste maten. Et par vikinger avslutter kvelden med et oppfriskende bad mellom isflakene mens det prates muntert under dekk.