Skagen i oktober er ikke som om sommeren.
Mot skagen i sol.
0630 kunne jeg se første antydning til dag. Klokken 0700 var det vakkert.
Månen bak genoan
Båt i brann rett bak horisonten. Eieren måtte hoppe i vannet, men ble reddet.
Kvelden kommer tidlig i oktober.

Til Skagen i måneskinn

Det er fremdeles muligheter for behaglig seilas i Skagerrak.

Publisert Sist oppdatert

«Smily IV» med langtur ekspert Finn Audun Bostad som skipper lokket Seilas redaksjonssjef på en helgtur til Skagen, og det kunne jeg jo ikke si nei takk til.

Dramatisk start

Vi forlot Asker ved lunsjtider på torsdag. Fjorden lå stille og badet i høst sol. Det hele var så udramatisk som det kunne få blitt, helt til vi kom utenfor slagen. Da hørte vi Mayday melding på VHFen. En lystbåt var i brann utenfor Fuglehuk, og vi kunne tydelig se røyken i horisonten. Det ble meldt om en kraftig brann, og en mann i sjøen.

Ble reddet

Vi var over en times gange fra ulykkes stedet, men heldigvis lå det båter nærmere som klarte å redde den skadete. Vi fikk høre dramatikken via VHF radioen. Båten var overtent, og det brant helt ned til vannlinjen når hjelpen kom. Den skadete mannen ble raskt kjørt til Nøtterøy hvor en ambulanse stod å ventet.

Lett vind fra nord

Det ble motorseiling ut fra Færder. «Smily IV» har en Autoprop propell som vri bladene etter motstanden gjennom vannet. På den måten gir maskinen mer kraft på lavt turtall når man har seilene oppe. Sjøen ble etter hvert rotete, men aldri ubehaglig.

Klart og mildt

Luften er så mye klarere om høsten noe som gjør sikten fantastisk. Det var ikke mange dager siden at månen var full, og sikten var svært god i måneskinnet. Vanntempraturen ligger på 11 grader, og vi hadde det aldri kaldere enn 10 grader på dekk. Etter 20 timers seilas var vi i havn i Skagen, kun en time etter en fantastisk soloppgang. I skagen ligger det kun to seilbåter, og begge er fra Norge.