Nordvestpassasjen
Guo Chuan og Francois Joyon ved overtakelsen

Kineser har kjøpt rekordfartøy

Den 97 fot store trimaranen til Francis Joyon, rekordholderen for soloseilas jorden rundt, er kjøpt av kineser.

Publisert Sist oppdatert

Kineseren Guo Chuan planlegger å seile Nordøstpassasjen fra Murmansk til Providenya  i den 97 fot store trimaranen «IDEC», som Francis Joyon satte og fremdeles holder rekorden med rundt jorden. Dette er kanskje overraskende ettersom man forbinder denne ruten med solide båter i stål eller aluminium og som tåler å seile gjennom isen, men det er verdt å huske at da Børge Russland og Thorleif Thorleifsson satte sin rekord som de første til å passere både nordøst- og nordvestpassasjen på en sesong, skjedde dette nettopp i en trimaran bygget i plast, riktignok en på 26 fot og uten det samme fartspotensialet som «IDEC»

Guo Chuan tok over den Nigel Irens-designede trimaranen in La Trinité sur i mars og vil trene i hele april for han døper om båten til «Qingdao». Prosjektet er et resultat av to års research på ruten fra Murmansk til Providenya. The World Speed Sailing Record Council har gått med på å registrere tiden på rekordforsøket med båten som i tillegg til skipperen Guo Chuan har en internasjonal besetning med seilere fra Storbritannia, Frankrike, Norge og Russland.

Etter rekordforsøket planlegger Guo Chuan å seile Silkeruten fra Kina tilbake til Europa. Det foreligger ingen planer om et rekordforsøk jorden rundt, men de neste tre årene er likevel vel ivaretatt.

Seilasen fra Novaya Zemlya eller Franz Josef Land til Beringstredet var først foretatt i 1878 av den svenske vitenskapsmannen Nils Adolf Nordenskjöld på skipet «Vega». Den nordlige sjørute er nå åpen for kommersiell skipsfart og det norske rederiet Tschudi Shipping har spesialisert seg på transport av malm mellom Europa og Fjerne Østen og kan spare opptil 5000 nautiske mil i forhold til seilasen rundt Kapp det gode håp.  Området er imidlertid nøye overvåket av russerne og det er ofte en forutsetning at det er russisk mannskap om bord for å få de nødvendige tillatelser fra myndighetene.

Guo Chuan, 50, er en luftfartsingeniør som fikk smaken for seiling i 2000 da han ble med venner fra Royal Hong Kong Yacht Club for en dag på vannet. I 2008 ble hat tatt ut som medieperson på den irskkinesiske båten «Green Dragon« i Volvo Ocean Race og i  2012/13 ble han den første kineseren som seilte alene jorden rundt da han gjennomføret en non stop passasje i en Class 40.