TP 52: «Team Varg» er en noe aldrende TP 52 som likevels lo godt fra seg.
LØPET: Løpet på avslutningsdagen ga mange og hyppige seilskift.
BEST: «Team Varg» trivdes best på bidevind.

Norsk bragd i Karibia

Norsk båt vant BVI Spring Regatta foran kjent match seiler.

Publisert Sist oppdatert

Den norske båten «Team Varg» – for anledning den chartrete og litt aldrende TP 52-en «Conviction» – vant sin klasse i en av Karibias større, klassiske regattaer, BVI Spring Regatta.

Til rors stod Ola Toftegaard Hox, som taktiker hadde han fått med seg den profilerte polske seileren Karol Jablonski og som navigatør Dagfinn Klausen. Til daglig seiler Klausen som navigatør om bord i den regjerende ORCi-norgesmester-båten «Too Bonita».

Slo Peter Holmberg

Den norske båten vant foran den kjente og meritterte match-seileren Peter Holmberg fra British Virgin Island, som seilte på hjemmebane og sammen med en annen kjent seiler, amerikanske Steve Benjamin. De seilte om bord i den langt nyere båten «Spookie», en Carkeek HP 40.

– Siste seilas skulle bli avgjørende. Dagen før hadde «Spookie» satt i land fire mannskaper og en haug med seil og kom på plan i 14 knops vind. Denne suksessen måtte gjentas siste dag, dersom de skulle ta sammenlagtseier. Mye lens og slør og hyppige seilskift var til deres fordel. Værgudene sviktet dem imidlertid. Med 9-11 knops vind, kom de aldri på plan, og drøye 7 minutter til gode på 2 1/2 times seilas, viste seg ikke være nok, forteller Klausen til Seilas.

Han forteller at båten de seilte hadde et brukbart måltall, men at de slet med å seile fort nok på unnavindsleggene.

«Team Varg» fikk med seieren revansj fra St. Thomas International Regatta rett før BVI-regattaen, der «Spookie» vant foran den norske båten.

Fikk blod på tann

Dagfinn Klausen forteller at Ola Toftegaard Hox’ prosjekt begynte i Antigua våren 2014, da han chartret Tp52 «Balearia» med Nick Bol som rormann. Med en del halvproffe om bord i tillegg til ham selv og en del norske og utenlandske venner av Toftegaard Hox, forbauset de alle med å dra i land en annenplass.

– Dette ga Ola mersmak, og han besluttet at han ville følge opp med et nytt forsøk, men med seg selv som rormann. For å kunne realisere dette, startet jakten på den rette taktikeren og coachen. Han forsøkte først å engasjere Kristoffer Spone, men han hadde ikke tid og mulighet. Valget falt derfor på Karol Jablonski, sier Dagfinn Klausen.

I tillegg fikk Ola Toftegaard Hox med med seg Nick Bol, men denne gangen som storseiltrimmer.  I tillegg bestod mannskapet av blant annet Nuno Borreto, som har tre OL-deltagelser og en OL-bronse i 470, og en del andre halvprofesjonelle seilere.

– Hvis du hadde spurt meg før regattaen om vi trodde vi kunne vinnde den, hadde jeg sagt nei. Min ambisjon var å forsøke å få til å styre denne båten uten å treffe noe som var dyrt, uttalte Ola Toftegaard Hox etter at seieren var et faktum.

– Mannskapet pushet meg hardt – til grensene min og over dem, sa han og forsikret om at han ville komme tilbake neste år.