Landslagsuttak

Trening Toppseil Landslag Mallorca

Kristian Ruth på landslaget

Laserseileren Kristian Ruth, Asker Seilforening, har tatt steget opp fra ToppSeil-laget og er nå offisielt en del av det norske landslaget i seiling. Ruth er den eneste endringen sportssjef Espen Guttormsen har gjort på laget foran kommende sesong.

Publisert Sist oppdatert

På Norges Seilforbunds nettsider er det annonsert at Kristian Ruth har blitt tatt ut på landslaget til NSF foran kommende OL-sesong. Han har vært på ToppSeil de siste sesongene. Ruth er den eneste endringen sportssjef Espen Guttormsen har gjort på lagene foran neste sesong.

Norge er nasjonskvalifisert til OL i Laser og Laser Radial. I disse klassene sitter fremtidens olympiere i alle klasser, og derfor er det viktig at disse løftes frem til å bli medaljemuligheter, sier Guttormsen. Ruth har bevist at Norge kan hevde seg i laseren igjen. Med en seier og to topp ti plasseringer i WC var det en hyggelig oppgave sportssjefen hadde da han kunne meddele Ruth at han er kvalifisert for landslaget, heter ifølge Norges Seilforbund.

Sportssjef Espen Guttormsen orienterer om prioriteringer frem mot OL:

- Vi har lenge sagt at tiden nærmer seg for å spisse formen frem mot OL, men når realitetene kommer så gjør det like vondt hver gang, sier sportssjef Guttormsen. Det er aldri hyggelig å prioritere, fordi ordet som oftest ender med å måtte velge noe eller noen bort. Det er knapt med ressurser i seilforbundet, og vi ønsker både kortsiktig og langsiktig avkastning på det vi investerer i form av edelt metall. Det er en kjensgjerning at metallet alle snakker om er OL- medaljer. Vi har en tendens til å glemme alle de andre gode resultatene som ligger til grunn for en slik prestasjon. Veien frem er lang for seilerne og deres støtteapparat. Media og omverdenen kommer først på banen hvert fjerde år. Det gjør sitt til at vi fokuserer mye av omtalen og arbeidet vårt mot denne ene regattaen. Men man skal være utrolig dyktig og ha litt flaks for å vinne en olympisk gullmedalje. Det er mange ting som skal klaffe disse to ukene hvert fjerde år for at dette skal skje. Ikke minst skal man seile utrolig bra over tid for å i det hele tatt komme med i regattaen, sier Guttormsen.

- Norge har ingen medaljekandidater, men fire medaljemuligheter. Vi er gode nok til å være med å kjempe, men mangler stabiliteten. Dette ønsker vi å gjøre noe med de siste ni månedene frem til OL. Ni måneder er lang tid, omtrent så lang tid det tar å skape et menneske. Det betyr at mye skjer på denne tiden frem mot regattastart. Alle de fire medaljemulighetene våre i Finnjolle, Yngling, Brett damer og Star kan endre seg til å bli medaljekandidater dersom vi gjør de rette grepene, mener sportssjefen.

- Vi ønsker medaljer i 2008 og vi ønsker medaljer i fremtidige OL. Da må vi med altfor lite ressurser prøve å tilfredsstille det som skal til på begge arenaer. Vi må spisse toppene og ta vare på rekrutteringen. Dette er ikke motstridene, men ekstremt ressurskrevende. Når man mangler ressurser, så føler man av og til at man kommer litt til kort. Det er da man må hente frem kreativiteten og huske på at trening i utgangspunktet er gratis. Det er kun slitasje på utstyret som koster ved å seile. Det er først når man skal ha 200 reisedøgn i året godt spredd over hele planeten med trenere og trenerbåter at det begynner å bli kostbart. Det er selvfølgelig ikke helt gratis å ligge i forkant av utviklingen på utstyr heller. Da må man prioritere eller velge bort nye master eller trener i en regatta, eller om man rett og slett skal trene mer hjemme for å øke mengden. Dette er valg seilerne må være med på å ta selv, det er tross alt de som eier resultatet til slutt. Vi andre kan bare synse så mye vi vil, men seilerne gjør jobben, avslutter Guttormsen.