Paul Elvstrøm

Seilerkongen runder 80 år

Seilerkongen runder 80 år

En av historiens største seilere – kanskje den aller største – danske Paul Elvstrøm fyller 80 år i dag.

Paul Elvstrøm kom feiende inn i seilsporten gjennom å ta fire olympiske gullmedaljer på rad, men i motsetning til alle hans tidligere berømte seilerkollegaer, gjorde han det i en jolle. Først i Firefly i 1948, deretter tre ganger i Finnjolle i 1952, 1956 og i 1960. For Paul Elvstrøm var seiling idrett, ikke bare en fritidsbeskjeftigelse.

Kaller man Paul Elvstrøm for «alle jolleseileres far» er man neppe langt unna sannheten, for med Elvstrøm kom også moderne treningsprinsipper, fysisk trening og ikke minst moderne, hensiktsmessig utstyr. Elvstrøm oppfant seilervesten, selvlenseren og tikkeblokka – blant annet, og han var alltid en kar som hadde sine meningers mot og som på den måten røsket løs vedtatte sannheter innen seilsporten og utviklet den.

I våre dager er Elvstrøm-navnet mest kjent gjennom seilloftet Elvstrøm-Sobstad, som han selv startet. Men det seiler også mange båter rundt om som Elvstrøm skapte sammen med konstruktøren Jan Kjærulff.

Paul Elvstrøm har deltatt i intet mindre enn åtte OL; det siste som 63-åring i Tornado (!) sammen med datteren Trine. I Tornado stod han selv i trapesen og styrte.

13 ganger er han blitt verdensmester – i åtte forskjellige klasser. De to første titlene vant han i 505-jolle, deretter ble det to i Finnjolle. Så fulgte Snipe, Flying Dutchman, 5.5 mR og Starbåt. I 1969 og 1974 vant han VM i Soling, og i 1971 og 1981 i Halvtonner. Gullet i Halvtonn var hans siste i VM.

Gleden over det å seile og en aldri døende nysgjerrighet over hva som skal til for å få en båt til å gå enda et hakk raskere, har alltid preget Paul Elvstrøm, som fortsatt er å se på vannet utenfor hjemmet hans i Hellerup rett utenfor København.

Der skal han også feire dagen sin i dag.