«Onsdagregattaene»

Snart klart for Stavangers mest populære regatta

Snart klart for Stavangers mest populære regatta

Onsdagsregattaene i Stavanger er  landets kanskje aller mest populære midtuke-arrangement. 2. mai starter vårserien.

Publisert Sist oppdatert

For seilerene i Stavanger-området; det vil si seilerne i de tre foreningene Stavanger, Gandsfjord og Seilforeningen 1928, er onsdagsregattaen et begrep. De startet en gang på 1970-tallet, og hver uke sesilsesongen igjennom har et 70 talls båter med rundt regnet 400 seilere flittig stilt til start.

Slik blir det også i år. Vårserien skytes i gang 2. mai, og frem til sommerferien skal det seiles åtte onsdagseilaser på rad. Deretter venter åtte nye med første seilas ut 8. august.

SHORTHANDED OG REKRUTTERING. Nytt av året er at det vil bli en egen shorthanded-klasse.

– I tillegg ser vi aktivt på mulighetene for å lage en egen rekrutteringsklasse for de som er nye seilere i regattasammenheng. Et hinder for mange er byråkrati og kostnader ved regattaer, og vi vil se på om det kan være mulig å arrangere en rekrutteringsklasse uten for mange formaliteter og kostnader, sier Terje Gilje-Sørnes til SEILmagasinet.

TO BANER. Onsdagsregattaen består avto alternative løpsvalg; en trekantbane  og en pølsebane – begge basert på fjordens faste merker, og alternativene kan varieres slik at banene alltid vil ligge noenlunde korrekt i forhold til vindretningen.

Pølsebanen benyttes av de «hotteste» seilerne; de som seiler i Express, X-35 og LYS-klassene R36 og R40. De andre seiler trekant-bane.

Normalt starer regattaen på en utlagt startlinje, men som det står i seilingsbestemmelsen: «Skulle startbåten være fraværende, starter alle klassene med harestart». Med andre ord – ingen grunn til å avlyse om det tekniske skulle svikte!

Og når båtene kommer i mål ved siste merke, er det første båt i mål som er ansvarlig for å ta tiden på alle de andre.

Arrangør av den populære seilasen er Gandsfjord Seilforening,