PÅ TOPP: Elling Rishoff fra Asker kan glede seg over at han fortsetter der han sluttet i 2015 ? på topp.

Sesongstart med favoritt-seier

Elling Rishoff fra Asker befestet posisjonen etter den første ranking-weekenden.

Tre regattaer utgjorde den første weekenden i SEILmagasinet Shorthanded-ranking, og blant dem var Helly Hansen Skagen Race den klart største med 29 startende båter. I tillegg ble Arsgrunnen Shorthanded avholdt i Stavanger og Alutec Huftarøy Rundt i Bergen.

Elling Rishoff ledet shorthanded-rankingen ved inngangen til årets sesong, og det at han vant sin klasse i HH Skagen Race, har nå gjort at han har inntatt en suveren lederposisjon på listen. Nesten 240 poeng er han nå foran Jørund Fjøsne fra Stord og over 280 poeng foran Morten Nissen-Lie fra KNS på 3. plass.

Årets første klatrere

Det ble ingen plasseringsendringer blant de fem beste på rankinglisten, men en ny seiler er dukket opp på 6. plass. Med 6. plass i HH Skagen Race i sin nye båt, «Solo 2», avanserte Rune Aasberg, Bundefjorden fra 9. til 6. plass.

Av andre klaterere blant de fremste finner vi også Christian Stensholt fra Frognerkilen Seilforening, som med 2. plass i HH Skagen Race nå befinner seg på en 14. plass – fra å ha ligget på 23. plass før weekenden. På plassen bak følger Øyvind Rishoff, som vant sammen med faren Elling, og dermed avanserte fra 31. plass til 15. plass.

Vestlandets fremste

Blant seilerne som var i aktivitet i Bergen, er Pål Øyvind Holst fra Bergens Seilforening den høyest rankete. Han ble nummer tre i Alutec Hufarøy Rundt, og det brakte ham tre plasser opp på rankingen, fra 35. til 32. plass.

I Stavanger ble Terje Rise fra Seilforeningen 1928 nummer fire i Express-klassen, og pengene det ga sendte ham fra 47. til 37. plass på SEILmagasinet Shorthanded-ranking.

Blant de kvinnelige shorthanded-seilerne var det begrenset aktivitet, og Anne Heldal fra Røyken ligger godt og utruet som nummer 10 på over all-listen.

Se hele listen – SEILmagasinet Shorthanded-ranking

Fire i tet på listen over årets shorthanded-seilere

Med de første shorthanded-regattaene startet også konkurransen om å bli Årets Shorthanded-seiler 2016. I den konkurransen teller kun årets resultater (i motsetning til rankingen, der resultatene i 2013 (25%), 2014 (50%), 2015 (75%) og 2016 (100%) teller), og det er dermed de fire klassevinnerne i HH Skagen Race som topper den listen.

Delt 1. plass er det dermed mellom Martin Moe (KNS), Nicolai Bakker (Stavanger), Elling og Øyvind Rishoff (Asker).

Deretter følger på delt 5. plass: Sigmund Andre Hertzberg (Bærum), Tim Sandberg (KNS), Christian Stensholt (Frognerkilen) og Clas Ekeland (Frognerkilen).

Se hele listen - Årets Shorthanded-seiler 2016

Stord Shorthanded neste

Neste regatta på programmet er Stord Shorthanded, som er en regatta som så dagens lys i 2015. Da stilte 10 båter til start. Regattaen finner sted 14. mai – til lørdag – og så langt er kun fire båter påmeldt; to i doublehanded-klassen og to i singlehanded-klassen. Påmeldingsfristen er imidlertid så sent som kl 20:00 kvelden før, så arrangørene håper og tror på atskillig flere.

Se alle poenggivende regattaer i 2016

[Artikkelen fortsetter under bildet]

STRÅLENDE: Stord Shorthanded ble en strålende seilas i 2015, og i år håper man på en gjentagelse.

– Regattaen er tenkte som en «tune-up» til Seilmakeren Doublehanded og er vesentlig kortere, men den er likevel et bra stykke – spesielt for singlehanded-klassen med sine mellom 35 og 45 nautiske mil, sier John Bjordal i Stord Seilforening.

– Stord Shorthanded skal være en «mildere» variant av «Seilmakeren», vi har derfor lagt tre alternative løp etter vindforholdene og deltagerbåtene, målet er at det ikke skal bli for tøffe forhold for noen av båtene som er påmeldt.

I 2015 blåste det 10 m/sek ved start, men den løyet ned etter hvert.

– Det ble en fantastisk seilas og vi satser på at det blir minst like bra i år, sier John Bjordal.

Dette er den eneste ranking-regattaen kommende weekend, og Stords egen hjemme-seiler, Jørund Fjøsne, som er nummer to på rankingen, vil da kunne ha muligheten til å seile seg inn på ranking-leder Elling Rishoff.