Word Sailings junior-VM

VM-TROPP: Jostein Aker, Jacob Undrum, Jakob Ruud, Emile Dahl Andersen, Jacob Lepperød, Marend Edland og Caroline Rosmo utgjør den norske junior-VM-troppen. Bak lagleder Peer Moberg.

Til New Zealand på medalje-jakt

I helgen dro troppen som skal forsvare de norske fargene under Youth Sailing World Championship på New Zealand.

Den norske troppen på syv seilere og en trener som skal kjempe om plasseringer og medaljer under World Sailings junior-VM, er nå på plass i seiler-mekkaet Auckland på New Zealand. Og dette er en tropp det stilles visse forventninger til.

Mesterskapet arrangeres hvert år, og i 2015, da mesterskapet ble arrangert i Malaysia, kom de norske tvillingene Tomas og Mads Mathisen fra Risør hjem med en bronse i 29er – der det deltok 31 lag. Hvert land får, som i OL, kun stille med én deltager i hver klasse.

Håp i Laser Radial

Denne gangen er det Caroline Rosmo fra Bundefjorden som trolig må finne seg i å være det største norske medaljehåpet. Hun har selv en ambisjon om å kjempe om medaljer, etter at hun tok sølv under Laser Radial-klassens eget VM i Irland tidligere i år.

I Auckland møter hun 47 konkurrenter fra like mange land, og skulle hun komme hjem med en medalje, vil det være en meget sterk prestasjon. Hun stiller imidlertid godt forberedt etter et lengre treningsopphold på Kanariøyene den siste måneden før hun satte seg på flyet til den andre siden av jordkloden.

Les: Eneren fra Myren

Caroline var også med i World Sailings junior-VM i Malaysia i 2015, der hun ble nummer ni, og i 2014 ble hun nummer 20. VM-et i Auckland blir dermed hennes tredje, men også det siste. Til neste år vil hun være for gammel. Ut det året en fyller 18 år er grensen.

Debutant i RS:X

Ut ifra sine resultater tidligere i år, er Jacob Ruud fra KNS også et medaljehåp. Jakob vant sølv på Gardasjøen tidligere i høst da det ble kjempet om VM-medaljer i Techno Plus-klassen. I Auckland skal han seile i RS:X, som er klassen han satser i, og der må han nok vente å få enda tøffere konkurranse enn på Gardasjøen.

Jakob Ruud er debutant i World Sailing junior-VM.

Kan overraske

Emilie Dahl Andersen (KNS) og Maren Edland (Asker) er derimot ikke debutanter. De deltok også i 2015-VM-et der de ble nummer 19 av 25 lag i 29er-klassen. Den plassen satser de på å forbedre i år, og de som har fulgt duoen i år – blant annet under 29er-EM i Tønsberg i sommer – tror de kan komme til å overraske positivt blant de 24 lagene som skal kjempe om VM-plasseringer  i «City of Sails»; Auckland.

Guttelaget i 29er, som består av Tønsberg-duoen Jacob Undrum og Jostein Aker, har også gjort store fremskritt i sesongen som har gått, men å forvente at de skal forsvare Mathisen-brødrenes bronse fra i fjor, vil være å forvente i overkant mye. De unge seilerne er debutanter i VM-sammenheng og møter knivskarp konkurranse fra 27 andre lag.

Tøffest oppgave

Den kanskje tøffeste oppgaven av de norske deltagerne får Jacob Lepperød fra Tønsberg i Laser Radial. Hele 57 seilere skal han kjempe mot, noe som gjør nåløyet med hensyn til en topp-plassering ekstra trangt.

16. desember starter seilasene om VM-medaljene. 20. desember vil det endelige resultatet foreligge.

Peer Moberg er lagleder for det norske laget.