Golden Globe Race

Mark Slats, roer og seiler med kjempekrefter

Tvekamp mellom giganter

Van Den Heede holder fortsatt en god ledelse, men bakfra truer en sulten nederlandsk roer.

Publisert Sist oppdatert
MASKIN: Mark Slats har rod fra Kanariøyene til Karibia på bare 30 dager.

Nederlenderen Mark Slats ligger på 2. plass i Golden Globe Race der han hittil har måttet spille annenfiolin mot seilerlegenden Jean-Luc van den Heede som fremdeles har et forsprang på godt over tusen nautiske mil. Han er allerede på vei nordover i Altlanteren etter å ha passert Kapp Horn. Van den Heedes båt er imidlertid skadeskutt etter et rigghavari som følge av en saltomortale under storm mellom New Zealand og Kapp Horn. Franskmannen har vært oppe i riggen fem ganger for å foreta en provisorisk reparasjon.  

Må seile en knop raskere

Nå gjelder for ham å holde farten oppe med redusert seilføring. Van den Heede har i skrivende stund 6567 nautiske mil igjen å seile, mens Slats har 7912. Forspranget som på et tidspunkt var nærmere på cirka 1450 nm er nå redusert til 1345. Dersom van den Heede holder fem knop i snitthastighet i resten av seilasen har han 55 døgn igjen å seile. For at Slats skal ta igjen dette forspranget må han seile resten av løpet en knop raskere enn van den Heede. Høres mye ut? Vent til du hører hva Mark Slats har prestert tdligere.

Raskest solo i robåt over Atlanterhavet.

Mark Slats deltok i Talisker Whisky Atlantic Challenge i 2017 der fire norske jenter rodde på imponerende 36 døgn og ble med det de raskeste norske roere som noen gang har krysset Atlanteren. Prestasjonen kom imidlertid i skyggen Mark Slats som rodde alene den samme distansen fra La Gomera tíl English Harbour på Antigua på 30 dager. Ingen har noen gang rodd distansen solo raskere. Slats endte på 4. plass i regattaen bak tre båter som alle hadde fire mann ved årene og den andre soloroeren i regattaen kom i mål to uker senere.  Slats fikk dermed sin velfortjente plass i Guinness Book of Records, og fikk tilnavnet «The Gentle Giant» og «The Flying Dutchman».

Solgte huset

Det er denne mannen van de Heede nå er opp mot. Slats solgte huset for å finansiere sín deltakelse i Golden Globe og hans båt er en søsterbåt av van den Heedes Rustler 36. Selv om forspranget er stort er nederlenderens seiervilje sterk og van den Heede kan ikke tåle flere skader på riggen om han skal komme helskinnet i mål.

 

 

KAPP HORN: Jean-Luc Van Den Heede er den eneste båten rundt Kapp Horn, og er på vei hjem.
SKADET: Lederbåten har en skadet rigg. Mark Slats spiser seg inn på forspranget.