Søk i arkivet

SailGPStørre enn America's Cup?

Det mener mange. Regattaen som eies av Larry Ellison og Russell Coutts starter i Sydney denne uken med seks båter på startlinjen.

Etter å ha mistet America's up til New Zealand under seilasene på Bermuda i 2017, besluttet Oracles Larry Ellison og våpendrageren Russell Coutts seg for å trekke seg ut av America's Cup-sirkuset og isteden etablere et alternativ til trofeet fra 1851 om å være seilsportens gjeveste.

Resultatet ble SailGP, der konkurrentene seiler i identiske 50-fotere, F50, en utvikling av AC50-klassen som ble benyttet til oppvarmingen før America's Cup 2017. Det har lyktes å få nasjonslag fra Australia, USA, Storbrtitannia, Frankrike, Kina og Japan, mens New Zealand og Italia står over og heller konsentrerer seg om America's Cup i 2021.

Den første regattaen går allerede 15. og 16. februar i spektakulære Sydney Harbor. Seilerne har lite trening i båtene og får derfor en treningsstart før det smeller for alvor. De manglende forberedelser er likt for alle, som imidlertid har relevant erfaring fra flerskrog og foiler. Vinner-rormannen fra Team New Zealand, Nathan Outteridge, seiler for Japan, mens taktikeren fra det samme laget, Tom Slingsby, seiler for hjemlandet Australia. Vinneren av World Match Racing Tour i Risør i fjor, Phil Robertson, representerer Kina. 

F50-båtene er verdens hurtigste og mest avanserte regattabåter. Skrogene, som kun veier 2400 kg, skal kunne komme opp i hastigheter på mer enn 50 knop. De er identiske og satt sammen ved samme fabrikken i Whangarei, New Zealand. Det åpnes imidletid opp for at båtene skal kunne modifiseres og oppgraderes, men da alle likt, slik at entypekonseptet vil være strengt bevart. 

– Vi har jobbet lenge for å få i gang SailGP, så det er spesielt at starten går her i Sydney, en av de mest ikoniske arenaer innenfor seilsporten, sier Australias skipper og olympiske mester Tom Slingsby.

SailGP er etablert i 2018 med hovedkontorer i London og San Francisco. Regattaen skal være en årlig global liga med seilaser i klodens mest spektakulære havner. Vinneren av match race-finalen tar med seg en million dollar i premiepenger.  

2019 Schedule
Sydney, Australia (15.–16. februar)
San Francisco, USA (4.–5. mai)
New York, USA (21.–22. juni)
Cowes, UK (10.–11. august)
Marseille, France (20.–22. september)

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen