Kommentar

SPINNAKER: Alle båter trenger mye duk i lett vind på lens. Klassen uten spinnaker er for seilere som ikke er komfortabel med slike seil.

NorRating uten spinnaker – jukseklassen

Valg av seil kan påvirke måletallet. Dropper du spinnakeren blir måletallet lavere.

Publisert Sist oppdatert
TURSEILER: NorRating uten spinnaker var egnet typiske turseilere med genua. Nå som slike båten har en liten fokk behøver de et code-seil forlette vinder.

Ideen med NorRating og måletall er å gjøre regatta mellom ulike båter mer rettferdig. Ideen med NorRating uten spinnaker er å senke terskelen for å delta i regatta, og få med seilere som mangler trening, eller utstyr for å seile med store sløreseil.

Problemet oppstår når seilere sjekker værmeldingen og bytter klasse for å få ned måletallet, når spinnakeren allikevel ikke skal benyttes. Detter er fullt lovlig, men ikke etter klassens intensjon, og vil av de som ikke byttet klasse, oppleves som juks. Vanligvis er det ikke lov å bytte klasse tett opp under start. Skal du seile Færder’n, så er det alt for sent. Men det er allikevel muligheter for etteranmelding, slik at man kan taktisk velge klasse etter forholdene.

Seilere har alltid søkt etter huller i reglene, og benyttet dette for å få bedre resulater, Det er en del av seilingen, men ikke alle opplever det som «Fair play». 

Flyvende forseil

NorRating uten spinnaker gir også andre utfordringer. Klassen har gjerne tiltrukket seg turseilere som har kjøpt ny båt, og vil teste ut hva regatta er. Her har det stort sett vært et lavere nivå med båter utstyrt med enklere standardseil.

Moderne båter blir nå gjerne levert med selvslående fokk, et seil som fungerer bra på kryss i god vind, men ikke ellers. Disse båtene har derfor store sløreseil som gennaker, eller Code-seil. Ett Code-seil kan beskrives som en flat gennaker, og er et seil som veier opp for moderne båters mangel på genua.

NorRating uten spinnaker er en klasse for seilere som ikke føler seg trygge på spinnakerseiling. 

Flere muligheter for juks

I NorRating blir et Code-seil målt inn som et seil for bruk på kryss, og øker båtens måletall, men er ikke tillatt brukt i klassen NorRating uten spinnaker. Fordi seilet er satt uten forstag, så blir det klassifisert som flyvende forseil, som ikke er lov i denne klassen.

Men om rulleseilet festes til mastetoppen permanent, så er det ingen flyvende forseil, og blir tillatt. Det gir rom for tilpassing av seilgarderoben etter værmeldingen før en regatta.

Trenger vi klassen?

For uerfarende seilere så har vi alt TurGlede-klassen og Turklasse. Her seiles det helt uten målebrev. Det blir ikke beste prestasjon som vinner, men det er vet alle. Singlehanden regattaen Silverrudder viser at det er mulig å seile regatta uten målebrev. Regattaen har blitt en kjempesuksess, og opplegget blir kopiert i Sverige under Midsummer Solo Challenge. Kanskje det er på tide å rydde opp. 

FORSEIL: Et flatt og strekkfast code-seil er derfinert som forseil om det har en trekantet form. Seilet gir kraft og akselerasjon på kryss i lett vind, men et høyere måletall.
CODE: Code-seil er et stort seil på rull egnet for skarpe vindvinkler i lett vind. Det måles inn som forseil for kryss, men er også definert som et flyvende seil, og ikke tillatt i klassen uten spinnaker.