EM: Båter fra X-Yachts dominerte den mellomste klassen i europametserskapet i Sverige.
SUVEREN: X-41 «Sportsfreund» var først i fem av syv seilaser.
LITEN: «Matilda», en J112e, vant den minste klassen.
STOR: Danske Swan 45 «Tarok vii» vant den største klassen.

Storslem for X-Yachts i EM

X-Yachts dominerte i ORC EM med bare en norsk båt.

PALLPLASS: Landmark 43 tok sølv, men nå med tysk flagg.

EM for ORC ble holdt i Oxelösund syd for Stockholm. Mesterskapet hadde 72 båter fra 8 ulike nasjoner. Målereglene deler Europa. ORCi har en sterk posisjon i Middelhavet, og i Østersjøen, men står svakt i Frankrike og England hvor IRC fortsatt dominerer.

Norge har en god tradisjon for gode resultater i ORC, hvor særlig Claus Landmark med sin Landmark 43 har gjort det godt og ble verdensmester i 2016.

Eneste norske, Lars Aarum i Farr 30 «Farrari» endte som 29 av 37 båter.

X-41 er båten

I den mellomste klassen, klasse B, var det båter fra X-Yachts på 8 av 10 første plassene. Av disse var seks X-41. Det var tyske Axel Seehafer som tok et suverent gull, og vant de fleste seilasene, foran Jens Kuphal i en Landmark 43.

X-41 er tydeligvis en perfekt båt for ORC en båt som opprinnelig ble utviklet som en entype-regattabåt, men lever godt under måletall også. På grunn av DN Cup, ble det importert en mengde av disse båtene til Norge, men bare en er påmeldt til NM i ORC som holdes på Hankø til helgen. Det er 22 båter påmeldt til mesterskapet.

Estland og Tyskland

Vinner du onsdagsregattaen i Bundefjorden, så er du god nok til å bli norgesmester. Vinner du klubbregattaen i Tallin, så er du god nok til å bli verdensmester. Estland dominerer resultatlisten, og tok alle medaljene i den miste klassen, og hadde syv båter på topp ti listen. Det var en J/122e som vant den minste klassen. I den mellomste klassen ble det tre tyske medaljer, mens det ble dansk, finsk og polsk i den største.

Svenskene skuffet på hjemmebane. Beste ble Patrik Forsgren med fjerdeplass, og eneste blant topp 12 i den lille klassen.

I den mellomste var beste svenske båt nummer åtte. I den største klassen ble alle svenske slått av utlendinger.

Du finner alle resultater her

NY: Shogun 50 «Ladykiller4» ble seilklar rett før start. 50 foteren ble seks i den største klassen vunnet av en Swan 45.