Maya Gysler ble beste norske jente i VM 2024

Norge har verdens beste lag i U23

Maya Gysler, Mina Mobekk og Tuva Oppedal 10, 11 og 12 i VM, men blant U23 seilerne var de 2, 3 og 4.

Publisert

De norske IQfoil seilerne leverte et sterkt VM som ble avsluttet med medaljefinaler lørdag. Her ble det seier til Israel foran Storbritannia, mens den ene norske seileren i medaljefinalen, Maya Gysler, tjuvstartet i sitt heat og mistet dermed mulighetene for avansement fra 10. plassen hun holdt før finalen.

Norsk tjuvstart og disk i medaljefinalen.

For Maya Gysler ble medaljefinalen en kraftig nedtur. Etter 3. plass i den siste ordinære seilasen hadde hun med et nødskrik sikret seg den siste plassen i finalen, på samme poengsum som Mina Mobekk. Tuva Oppedal var to poeng bak. Jevnere kan det ikke bli. Men i sitt kvartfinaleheat var hun en av tre som tjuvstartet og da var det ubønnhørlig over og ut for KNS jenta.

Interessant format

I IQfoil foregår finalene slik at den beste seileren fra kvaliken automatisk har plass i finalen, nummer to og tre har plass i semifinalen. De resterende syv kjemper dermed om de to siste plassene i semifinalen. Starten i dette heatet er avgjørende. Å få den beste starten krever iskald beregning ettersom det gjelder å passere startlinjen i toppfart i startskuddet. Det fører til hyppige tjuvstarter. Det fører til umiddelbar disk da det ikke er mulig å vende for omstart slik man kan i andre klasser. Da er uansett løpet kjørt ettersom det vil være mulig å seile seg opp.

Likevel var VM en sterk manifestasjon på det høye norske nivået i brettseiling for kvinner. Plasseringer rundt ti er sterkt i et VM felt og det faktum at norske seilere ble 2, 3 og 4 blant seilerne under 23 år har vakt oppsikt i brettseilerkretser og lover godt for fremtiden for norsk brettseiling på kvinnesiden.

Ingen avklaring i OL uttaket

Foran mesterskapet ledet Mina Moberg det norske OL uttaket. Det gjør hun også etter denne regattaen, men det er fremdeles mulig for både Tuva Oppdal og Maya Gysler å hente inn forspranget. Prinsess Sophia Cupen på Mallorca i april blir avgjørende.