VINNERE: Sindre Sørebø, Karl Otto Book, Jostein Grødem, Maren Book vant NM i J/70.

VINNERE: Sindre Sørebø, Karl Otto Book, Jostein Grødem, Maren Book vant NM i J/70.

Hjemmeseier i J/70 NM

God båtfart og bra laginnsats var avgjørende når Jostein Grødem var best av de beste i Åsgårdstrand.

Publisert Sist oppdatert

Hele 11 seilaser klarte Åsgårdstrand Seilforening å gjennomføre den siste helgen i september. Mesterskapet ble gjennomført over tre dager. 23 båter kom på startlinjen, de fleste fylt opp med kjente seilnavn.

–Vi fikk varierende forhold fra lett vind til opp mot 6-7 m/s på det meste. Det ble mye seiling. Hver seilas varte mellom 40-45 minutter, forteller NM-vinneren Jostein Grødem på telefon med SEILmagasinet, som skryter av sin egen forening for godt arangement. Grødem hadde med seg to erfarende seilere og en ung jolleseiler på laget. Karl Otto Book har seilt mye med Grødem i Snipe. Karl Otto hadde med sin kone Maren. I tillegg gjorde 15 år gamle Sindre Sørebø en stor innsats.

SKIPPER: Jostein Grødem vant NM på grunn av god båtfart.
SKIPPER: Jostein Grødem vant NM på grunn av god båtfart.
SEIL: Vinnerlaget hadde helt nye seil, og fikk trimmet dem optimalt.
SEIL: Vinnerlaget hadde helt nye seil, og fikk trimmet dem optimalt.

God båtfart

Vinnerbåten hadde en svært jevn serie og fikk, etter å ha strøket en 9. plass, diverse fjerdeplasser som dårligste resultat.

–Jeg ble litt overrasket, vi gjorde det bedre enn hva jeg hadde forventet, sier vinneren. Laget oppdaget raskt at de hadde god båtfart, bedre enn de fleste både på kryss og lens.

–Med god båtfart kunne vi seile konservativt. Vi tok aldri noen sjanser, men seilte oss opp i hver seilas, forteller Grødem.

Seilmaker Karl Otto Book hadde med seg seilposer med splitter nye seil. Disse seilene fik de testet ut bare noen timer før regattaen.

–Vi fulgte Elvstrøm Sails tuningguide, og det fungerte perfekt, forteller Grødem. Han mener at seilene var viktig, men var ikke hele hemmeligheten. Godt med erfaring fra J/70 var det som gjorde at de hadde bedre fart.

Avslører hemmeligheten

Om to uker er det Mesterens Mester i Åsgårdstrand, seilt med J/70. Her vil Grødem møte mange av de samme seilerne som i NM, og være favoritt. Allikevel avslører han hemmeligheten som kan koste ham seieren i Mesterens Mester.

–Trim av fokka er avgjørende på kryss. Seilene må gi krefter til å akselerere etter slag for å bygge opp fart før høyden optimaliseres.

På lens gjelder det å seile så dypt som mulig, og da er det kommunikasjonen mellom gennakertrimmer og rormann som må stemme. I NM styrte Karl Otto, mens Maren trimmet gennakeren, og samarbeidet var perfekt. Vi fikk gennakeren mer til lo og kunne seile lavere enn våre konkurrenter, avslører Grødem.

De stod igjen med 27 poeng etter 11 seilaser, mens Kristoffer Spone på sølvplass fikk 31 poeng, og Jostein Fredrick Aker på bronse fikk 40 poeng. Du finner komplett resultatliste her.

RASK: Vinnerbåten vant bare tre av 11 seilaser, men hadde fjerdeplass som svakeste tellende.
RASK: Vinnerbåten vant bare tre av 11 seilaser, men hadde fjerdeplass som svakeste tellende.