Gjorde ting de ikke kan

Seilere og padlere brøt grenser

Olympiatoppen ønsker kunnskapsutveksling og samarbeid mellom ulike idretter. Seilere og padlere tok dem på ordet, og arrangerte en felles samling der de gjorde ting de ikke kunne. Det ga mersmak.

Publisert Sist oppdatert
STUP: Å kaste seg ut i et stup utfordret mot og grenser hos utøverne.

– Jeg har sjelden sett så mange smil etter en treningssamling. Vi hadde en utrolig bra stemning der, sier Peer Moberg om den litt uortodokse treningssamlingen som foregikk på Olympiatoppen ved Sognsvann i Oslo den siste weekenden i januar..

Da hadde 25 juniorseilere som han har ansvaret for, basistrent, danset, stupt og utevekslet erfaringer med en tilsvarende gruppe bestående av 12 padlere. Representanter fra Olympiatoppen selv var til stede under samlingen, for selv om de ivrer for samarbeid idrettene imellom, er det ikke så ofte det skjer i praksis. 

– Temaet for samlingen var blant annet variasjon. Vi gjennomførte en rekke aktiviteter som utfordret komfortsone og evner, oppsummerer Svein Egil Solvang fra padleforbundet.

Les: En treningssamling utenom det vanlige

Felles glede og nytte

Denne gangen stod breakdans, stuping og langrenn på menyen der utøverne blant annet fikk testet koordinasjon, mot og utholdenhet. Og det å tøye grenser og finne overføringsverdi til egen idrett ga mersmak. Moberg forteller at juniorene ytret ønske om å spille ishockey, kjøre slalåm i porter og ake i Korketrekkern en senere gang.

– Det viktigste var at vi fant ut at seilere og  padlere kan ha felles glede av hverandre og at vi har gjensidig nytte av å samarbeide. Det blir garantert flere samlinger, sier Peer Moberg.

Break dance til applaus

Et av høydepunktene under samlingen var en to timer lang seanse med en profesjonell breakdanser.

– Her fikk vi virkelig teste komfortsonen vår. Få av utøverne hadde trodd at de alle som en skulle lage et dansenummer med innøvd, selvkomponert koreografi, og utføre dette foran alle sammen – til stormende applaus, sier Solvang.

Det var også en seanse der deltagerne måtte prøve seg i stuping, og de fikk instruksjon av landslagsstupere og OL-deltagere i stup.

– Balanse, koordinasjon og konsentrasjon er viktige, felles egenskaper for såvel seiling og padling som stup, sier Moberg.

Ut på ski

Peer hadde selv ansvaret for en økt i basistrening som fikk selv padlerne til å føle på smerteterskelsen,  Og en runde på ski opp til Ullevålsæter kunne være utfordrende for både seilere og padlere som kom fra kanter av landet med lite snø – og med ditto skierfaring.

Deltagerne som var fra 15 til 19 år fikk også en innføring i ernæring av Olympiatoppens fagavdeling.

– Under kostholdsforedraget ble utøverne bevisstgjort på at vanlig norsk kosthold er godt nok. Beskjeden var krystallklar: Man trenger ingen tilleggsprodukter av typen kosttilskuddsprodukter. Olympiatoppen anbefaler kun tran som et kosttilskuddsprodukt, alt annet er unødvendig, såfremt man er normalt frisk, forteller Solvang.

Rolleforståelse og lojalitet

Juniorene fikk også i oppgave å reflektere rundt ulike «caser» som var knyttet til individuelle og kollektive prestasjoner. Spørsmål de skulle besvare var for eksempel: 

Hvilken rolleforståelse har du i forhold til det å være på et landslag? 

Hva legger du i det å være lojal overfor en lagkamerat eller venninne?

– Det er viktig å utvikle utøvere hvor verdier og det mentale utgjør en vesentlig del, sies det i rapporten som er forfattet ettet samlingen.

Allerede i begynnelsen av februar setter noen av seilerne som fikk prøvd seg på Olympiatoppen kurs for Kanariøyene for å delta på en ny treningssamling der – denne gangen i båt og sammen med andre seilere fra Norges Toppidrettsgymnas.

 

PÅ SKI: Alle ut måtte ut på ski til Ullevålsæter, og for dem som ikke har så mye snø og skigåing på hjemstedet, var det en utfordring.
SAMLING: Under samlingen var det også diskusjoner og sosialt fellesskap.
SAMARBEID: Båndene mellom padlere og seilere ble styrket, og man oppdaget at man har mye til felles og at man kan ha glede av hverandre.