KILLING-NM

FAVORITTER: Peder Nergaard og Caja Basberg fra Fredrikstad er storfavoritter til å vinne NM i Killing på Hankø.

44 lag seiler om gull på Hankø

44 lag starter i morgen på Hankø i et av seilsportens mest spesielle norgesmesterskap.

Publisert Sist oppdatert

Den vesle kjølbåten Killing, som er bare 17 fot lang og har en maksfart på bidevind på 4,5 knop, så dagens lys i 1952 – for 66 år siden. Man skulle tro at en så gammel klasse for lengst hadde sett sine beste glansdager, men så er ikke tilfellet. Klassen har flere NM-deltagere enn noensinne, og torsdag 19. og fredag 20. juli vil 44 lag kjempe om NM-medaljer på Hankø.

Ingen andre kjølbåtklasser i Norge kan vise til lignende store deltagelse for tiden.

Det er spesielt seilere i Fredrikstad- og Hankø-området som har trykket denne vesle kjølbåten til sitt bryst, og for ferierende sommergjester i Hankøsundet er båten nærmest blitt en maskott. Rundt om i bøyer og bryggeanlegg ligger det rundt regnet 30–40 båter i sommerhalvåret. De to neste dagene samles de i det tradisjonsrike og historiske regatta-farvannet ute ved Garnholmen for å seile om NM-tittelen.

21 av de 44 lagene representerer Fredrikstad Seilforening, mens 16 lag seiler for Kongelig Norsk Seilforening, som i over 100 år har hatt et nært forhold til Hankø.

KNS er arrangør av årets mesterskap.

Nergaard-favoritter

Peder Nergaard fra Fredrikstad har vunnet de siste fire årene; de to siste sammen med Caja Basberg – de to andre med Caroline Moen Nergaard. Peder og Caroline vant også i 2011 og 2012. I de øvrige årene siden 2010, da klassen gjenoppstod etter over 25 års «NM-hvile», har Peders bror, Kristian Nergaard vært om bord i vinnerbåten.

Det siste NM-et som ble arrangert før mesterskapet i 2010 ble arrangert i 1984 i Bærum med 16 båter på startlinjen.

Killing-klubben hadde håpet på hele 50 båter i år, men deltagerlisten teller så langt 44 båter, noe som er tangering av fjorårets deltagerrekord.