Peder Lunde til rors

To gamle gubber i en Knarr

Peder, 82, og Mikkel, 79, fikk en flott sommerdag på fjorden i Knarrklubbens utlånsbåt.

Publisert Sist oppdatert

I tirsdagsregattaen arrangert av Oslo Seilforening deltok mange Knarrer, enda flere Expresser, noen J/70 og en J/80. Et tilbud fra Knarrklubben som disponerer en god Knarr til utlåns gjorde at Peder Lunde og Seilmagasinets gamle grå fikk en fin ettermiddag på Bundefjorden i nydelig sommervær. Utlånsansvarlig Lars Fredrik Haugfos tok oss i mot på Dronningen og viste oss hvilke tau vi skulle dra i. For Peder som har hatt fire slag og som er avhenging av krykker var det en utfordring bare å komme ombord i båten, men med en håndsrekning fra Haugfos kom den gamle mester seg fint på plass ved roret der han skulle sitte gjennom ettermiddagen. - Du kan få låne krykkene når du skal på fordekket, sa Peder til meg da han hadde lagt dem fra seg under dekk.

Vi kom oss fint ut fra brygga og hadde en nydelig seilas til Bunderfjorden der arrangørene fra Oslo Seilforening hadde lagt en fin startlinje. Knarrene hadde første start. Optimistene hadde håpet det kanskje skulle komme et sønnadrag på ettermiddagen, men isteden dreide det lille som var av vind på vest, og løyet utover i seilasen.

For oss som startet ved le merke og sto for styrbords halser mot Oksval ble kryssen en opplevele av å seile i ytterkant av en banan der båtene i lo fikk en stadig større fordel av at  vinden dreide mot vest. Ved merket nær Tangenflu havnet vi i et felt med Expresser og måtte slåss mot at hav av spinnakere på lensen. Vi lærte at Knarren seiler best med spridd fokk, nærmest uansett hvor lite det blåser, fremfor å forsøke å skjære på lensen. Da seilasen ble avkortet ved le merke var vi godt fornød med at kappseilasen var over, men en nydelig ettermiddag på fjorden hadde det vært, og det glade mannskap var enige om at det hadde vært moro å komme tilbake i Knarren en dag det var litt vind.