Mesternes mester

STOR JUBEL: Gleden var stor om bord hos Peder Jahre da det var klart at seieren i mesternes mester og kongepokalen var i havn.

Avgjort på mållinjen

Mesternes mester kunne ikke blitt mer spennende. Peder Jahre slo Kristoffer Spone på målstreken.

Publisert Sist oppdatert

Den dramaturgiske regien var det ingenting å si på under årets mesternes mester – enten man så regattaen «live» i Åsgårdstrand eller fulgte med på trackingen på nettet.

De to lagene med Peder Jahre, Sivert Denneche, Stian Briseid, Marius Flach Orvin og Kristoffer Spone, Christen Horn Johannessen/Børre og Sigurd Hekk Paulsen hadde like mange poeng før den siste og avgjørende finaleseilasen; resultatet dem imellom ville dermed bli helt avgjørende for hvem som skulle bli mesternes mester og motta kongepokalen.

Ledet på siste merke

De fulgte hverandre gjennom hele seilasen og da toppmerket var rundet og kun lensen tilbake til mål gjenstod, ledet Kristoffer Spone.

Det blåste 9–10 m/sek, slik J/70-ene gikk i fullt plan i 13–14 knop, og på den korte banen tok ikke lensen mot mål mange minuttene. Halveis ut mot layline på styrbordshalsen etter runding, valgte Spone-laget å jibbe.

– Vi ville ikke ha Jahre over oss og vi så det kom vind på den andre banehalvdelen, forteller Kristoffer Spone.

Jahre-laget valgte å fortsette og jibbet ikke før de kunne stå ned mot mållinjen. Da det andre laget skulle jibbe tilbake, skjedde det fatale.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

PÅ LENSEN: Jahre-laget nærmest har jibbet til babords halser og er på vei mot mållinjen. Lenger unna gjør Spone-laget seg klar til jibb for så å seile mot mål for styrbordshalser.

– Jeg gled i cockpiten og mistet et øyeblikk tak i rorkulten slik at vi broachet i jibben. Vi tok oss raskt og pent inn igjen med en gang, men det var nok nok til at vi mistet seieren, sier Spone.

Se video fra innspurten:

Se replay av finaleseilasen.

Grublet om natten

Jahre-laget seilte over mål i fullt plan for babords halser en snau båtlengde foran Kristoffer Spone og laget hans. Dermed kunne Peder Jahre, Sivert Denneche, Stian Briseid, Marius Flach Orvin slippe jubelen løs, og det resulterte i at de rett etter målpasseringen gikk inn i en broach mens de ellevillt jublende klamret seg fast i cockpiten.

– Vi fikk det ikke helt til under de innledende seilasene på fredag, men etter å ha fått noen tips og grublet på dette gjennom hele natten, fikk vi seilingen til å stemme atskillig bedre i dag, uttalte Peder Jahre.

Kongepokalen

Og jubelen fortsatte senere om kvelden under seilerfesten i Oslo, der kong Harald tildelte de fire Tønsberg-seilerne kongepokalen.

[Artikkelen fortsetter etter videoen]

– Jeg er veldig stolt av å få være en del av dette laget, og jeg vil takke Kristoffer Spone og laget hans for en herlig fight. Jeg vil også takke Norges Seilforbund og Åsgårdstrand Seilforening for to flotte dager, sa Peder Jahre under premieutdelingen.

Mesternes mester ble i år flyttet til Åsgårdstrand for å kunne seile på et mer vindsikkert sted, og selv om det nok også blåste utenfor Aker Brygge denne helgen, var ikke vinden av samme kaliber som i Åsgårdstrand, der finaleseilasene ble en virkelig fartsfylt og spennende opplevelsene som seilerne uttrykte at de verdsatte.

– Dette var skikkelig hard core-seiling, sa Kristoffer Spone, som heller ikke denne gangen fikk kongepokalen han høylydt har uttalt at han så gjerne vil vinne.

Kong Haralds lag som for anledningen hadde Bjørn Mørland Pedersen til rors knep tredjeplassen, mens laget med Thomas Nilsson som skipper ble nummer fire. Landslagsseilerne anført av Mathias Mollatt tok tredjeplassen, mens den unge Laser 4.7-seileren Olai Hagland fra Stavanger imponerte med å ta seg helt til finalen sammen med laget sitt. De endte på 6. plass.