Læringspyramiden 2

SLIPPE: Med kontinuerlig vedlikehold kan baugmannen om bord slippe å ta denne turen.
Thomas Nilsson: Thomas Nilsson er seilmaker hos North Sails. Ikke mange i Norge har den erfaringen han besitter når det gjelder rigg og seil. I denne artikkelen deler han sine tips med SEILmagasinets lesere.
TA BILDER: En del av forberedelsene er å hele tiden vite at utstyret holder mål. Et seil endrer seg med tiden og det er lettere å vise en seilmaker dette, enn å møte på loftet med seilbagen.
CROSS OVER: Har du et «cross over»-skjema vet du til en hver tid hvilket seil du skal bruke under gitte forhold.
TIMER: Vet du egentlig hvor mye seilene dine er brukt? En logg over timebruk på seil gir deg oversikten. Et viktig verktøy i planleggingen av sesongen.
TARGET SPEED: Ved hjelp av båtens polardiagram kan du lage skjema for «target speed». Klistre det opp i cockpiten så vet du hele tiden hvordan du egentlig burde seilt.
KONTROLL PÅ RIGGEN: Lag et skjema for riggtrim til båten din. Det trenger ikke være av det mest avanserte, men du trenger å vite noe grunnleggende for å sikre at du finner tilbake til riktig trim. 
RIGG: Sjekk riggen din! Send en mann opp i riggen med jevne mellomrom. Det kan spare deg for både store og små kostnader.
SIKKERHET: En del av forberedelsene for båt og utstyr omhandler sikkerhet. Sørg for at alt er om bord etter gjeldene sikkerhetskategori.
SEIL: Har du mange seil er det ikke dumt å ta slike bilder av dem. Da kan du ha et arkiv som gir deg full oversikt. Et annet tips er å skrive på seilbagen hvilket arrangement seilet første gang ble benyttet.
AVFUKTER: Det er mye å hente på å bruke en avfukter. Står den på gjennom natten, får du ut unødvendig vekt av båten, i tillegg til at det er tørt og behagelig å starte «arbeidsdagen».
MIDLERTIDIGE: Ha utstyr om bord for å gjøre midlertidige reparasjoner av seilene dine.

Mer enn bare mekk

Skal du gjøre det godt må du vite at båt, utstyr og seil er i orden. Det handler om mer enn bare å pusse og skru.

Publisert Sist oppdatert

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER