Læringspyramiden 2

SLIPPE: Med kontinuerlig vedlikehold kan baugmannen om bord slippe å ta denne turen.
Thomas Nilsson: Thomas Nilsson er seilmaker hos North Sails. Ikke mange i Norge har den erfaringen han besitter når det gjelder rigg og seil. I denne artikkelen deler han sine tips med SEILmagasinets lesere.
TA BILDER: En del av forberedelsene er å hele tiden vite at utstyret holder mål. Et seil endrer seg med tiden og det er lettere å vise en seilmaker dette, enn å møte på loftet med seilbagen.
CROSS OVER: Har du et «cross over»-skjema vet du til en hver tid hvilket seil du skal bruke under gitte forhold.
TIMER: Vet du egentlig hvor mye seilene dine er brukt? En logg over timebruk på seil gir deg oversikten. Et viktig verktøy i planleggingen av sesongen.
TARGET SPEED: Ved hjelp av båtens polardiagram kan du lage skjema for «target speed». Klistre det opp i cockpiten så vet du hele tiden hvordan du egentlig burde seilt.
KONTROLL PÅ RIGGEN: Lag et skjema for riggtrim til båten din. Det trenger ikke være av det mest avanserte, men du trenger å vite noe grunnleggende for å sikre at du finner tilbake til riktig trim. 
RIGG: Sjekk riggen din! Send en mann opp i riggen med jevne mellomrom. Det kan spare deg for både store og små kostnader.
SIKKERHET: En del av forberedelsene for båt og utstyr omhandler sikkerhet. Sørg for at alt er om bord etter gjeldene sikkerhetskategori.
SEIL: Har du mange seil er det ikke dumt å ta slike bilder av dem. Da kan du ha et arkiv som gir deg full oversikt. Et annet tips er å skrive på seilbagen hvilket arrangement seilet første gang ble benyttet.
AVFUKTER: Det er mye å hente på å bruke en avfukter. Står den på gjennom natten, får du ut unødvendig vekt av båten, i tillegg til at det er tørt og behagelig å starte «arbeidsdagen».
MIDLERTIDIGE: Ha utstyr om bord for å gjøre midlertidige reparasjoner av seilene dine.

Mer enn bare mekk

Skal du gjøre det godt må du vite at båt, utstyr og seil er i orden. Det handler om mer enn bare å pusse og skru.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg kan nesten ikke få sagt det nok: Ha et forhold til riggen din! sier Thomas Nilsson til SEILmagasinet.

For ordens skyld mener han da ikke på det følelsesmessige planet, selv om noen sikkert også er der. Men skal du vinne regattaer må du være forberedt og arbeide systematisk i alle ledd. Å være systematisk dreier seg stort sett om å gjøre det samme mange ganger.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER