Norsk Seilsportsliga 2016 - 1. divisjon

NUMMER 1: Åsgårdstrand vant seilsportsligaens første runde i Oslo og vant med det 420 kilo laks!
NUMMER 1: Åsgårdstrand vant seilsportsligaens første runde i Oslo og vant med det 420 kilo laks!
NUMMER 2: Etter en litt svak start, seilte KNS-laget seg opp til en solid 2. plass.
NUMMER 2: Etter en litt svak start, seilte KNS-laget seg opp til en solid 2. plass.
NUMMER 3: Fredrikstad-laget seilte stødig og sikkert gjennom hele serien og tok 3. plassen.
NUMMER 3: Fredrikstad-laget seilte stødig og sikkert gjennom hele serien og tok 3. plassen.
NUMMER 4: Etter en overbevisende innledning kladdet det litt for seilerne fra Arendal.
NUMMER 4: Etter en overbevisende innledning kladdet det litt for seilerne fra Arendal.
TETT: Med kort startlinje, korte baner og frisk vind; ja, da blir det tett og intenst i seilsportsligaen.
TETT: Med kort startlinje, korte baner og frisk vind; ja, da blir det tett og intenst i seilsportsligaen.

Nå blir det laksefest i Åsgårdstrand

Seieren i seilsportsligaen ga 420 kilo laks til Åsgårdstrand Seilforening.

Publisert Sist oppdatert

«Vi vil gjøre alle til laks» – det er slagordet til Norsk Sjømat som ga mannskapets vekt i laks til den seilforeningen som vant 1. divisjonsrunden i Norsk Seilsportsliga i Oslo. Og 420 kilo viste vekten da alle de seks seilerne på Åsgårdstrands lag hadde vært oppå, og ikke minst dro de nytte av at de hadde meldt på fullt lag – seks personer.

– Vi seilte to faste om bord hele tiden, men byttet på de to andre plassene ved at de seilte to og to seilaser ad gangen. Og det fungerte kjempebra, sier skipper Jostein Grødem på Åsgårdstrands lag til SEILmagasinet.

Foreningen har som mål å styrke både kvalitet, samhold og klubbfølelse ved sin deltagelse i seilsportsligaen og meldte av den grunn på seks seilere. Og det fikk de full uttelling form – både i form av seier og ekstra vekt når laksekvoten skulle deles ut.

Boathandling viktig

Laget seilte stødig gjennom alle de åtte flightene som ble avviklet i Oslo under vekslende forhold.

– Og vinneroppskriften, hva var den?

– For vår del var det å komme godt ut i startene og det at vi hadde god boathandling viktig. Spesielt var det viktig med god boathandling når det blåste mye. I fluky vind var det lettere å hente igjen en dårlig start enn når vinden var jevn. Dessuten hadde vi god båtfart, og det hjalp oss også, forteller Grødem.

Sett utenifra virket det som om Åsgårdstrand-laget seilte med mindre krengning, storseilsløygangen lengre ned og åpnere storseilstrim enn mange av de andre lagene som deltok.

Hektisk seiling

Grødem mener at dersom man skal lykkes i seilsportsligaen, bør man trene mye på boathandling, og om man har flere båter og lag i foreningen, vil korte intensive treningsregattaer lik formatet i seilsportsligaen, være god trening.

Når det blåste, ble to runder på pølsebanen tilbakelagt på rundt regnet 10 minutter. Det gir to og et halvt minutts seiling på hver legg på det raskeste.

– Ja, det blir veldig intensivt og krevende, sier Grødem.

Må utvikle laget

Med seg som fast makker om bord hadde Grødem Karl Otto Book, mens Maren Magda Book, Karen Kristoffersen, Charlotte Blixhavn Halvorsen og Andrea Haug Rolstad byttet på å seile.

– Til neste runde har vi ikke tatt ut laget ennå. Karl Otto og Maren Magda blir også med i Sandefjord i neste runde, men deretter reiser de på jordomseiling. Derfor blir det viktig å trene opp flere fra foreningen som kan steppe inn når de to blir borte, sier Grødem.

KNS ble nærmeste utfordrer

Hardest konkurranse fikk Åsgårdstrand-laget av KNS anført av Kristoffer Spone. De startet litt forsiktig den første dagen, men kom sterkere og sterkere utover i seilasene og krabbet seg stadig oppover på resultatlisten, inntil de stoppet på annenplass – to poeng bak Åsgårdstrand-laget.

Laget fra Fredrikstad, anført av Peder Nergaard, hang også svært godt med og endte på tredjeplass – tre poeng bak KNS.

Arendals-laget, som innledet med tre solide seire og ledet etter første dag, tuklet det til etter hvert – blant annet ved å kollidere med en annen båt. Det gav dem et fratrekk på fem poeng, noe som sendte laget ned til 4. plass.

Fire lag i faresonen

Seilsportsligaen er slik innrettet at de fire dårligste lagene i 1. divisjon rykker ned i 2. divisjon etter årets sesong, og etter den første runden er det Nesodden, Florø, Soon og Stavanger som ligger på disse utsatte plassene.

Fest i Åsgårdstrand

– Hva seilforeningen akter å gjøre med all laksen, vet jeg ennå ikke, men jeg tipper at de kommer til å stelle i stand en skikkelig fest for alle medlemmene, sier Jostein Grødem, som synes formatet i seilsportsligaen er veldig morsomt.

Som flere andre synes han det ble vel mye venting – i og med at man gjennomførte begge runden for begge divisjonene på én og samme helg – på en bane.

– Ja det ble lite seiling og mye venting, men det blir nok bedre når vi kommer til Sandefjord i juni, der de to rundene er delt over to helger, sier han.

Resultater